Israëlische diamantexport getuigt van een sterk herstel

In Israël liet de diamantindustrie vorig jaar een sterke opleving optekenen. De sector kon daarbij profiteren van een herstel van de wereldwijde vraag. De export van geslepen diamanten liet in Israël het hoogste niveau in drie jaar optekenen. Dat blijkt uit een rapport van het Israëlische ministerie van Economie en Industrie.

Israël kon het voorbije jaar voor 3,65 miljard dollar aan bewerkte diamanten uitvoeren. Dat betekende een stijging met 54 procent tegenover het jaar voordien. Ook vergeleken met drie jaar was er ook nog altijd sprake van een toename met 7,5 procent.

Emiraten

“Wellicht hadden weinigen een jaar geleden verwacht dat de industrie een dergelijk snel herstel zou kunnen melden, benadrukte Ophir Gur, hoofd van regulator van de Israëlische diamantmarkt, in een commentaar op de cijfers.

De invoer van gepolijste producten in Israël liep het voorbije jaar met 91 procent op tot 2,94 miljard dollar. Bij de ruwe stenen steeg de uitvoer met 109 procent tot 1,8 miljard dollar, tegenover een toename van 94 procent tot 2,07 miljard dollar bij de invoer.

Al deze cijfers vertoonden een toename tegenover drie jaar geleden, toen de sector ook al met tegenwind had te maken, maar toch nog beter presteerde dan het jaar later, toen de coronacrisis de sector zwaar trof.

“De opleving van de Israëlische diamantindustrie weerspiegelde ook de opening van de handelsrelaties met de Verenigde Arabische Emiraten”, merken analisten op. “Twee jaar geleden besloten Israël en de Verenigde Arabische Emiraten immers hun betrekking te normaliseren.”

“Dubai, een van de emiraten, is een belangrijk internationaal handelscentrum voor de diamantindustrie. De export van ruwe diamanten vanuit Israël naar de emiraten liep vorig jaar op tot 188 miljoen dollar. Daarmee vertegenwoordigden die trafieken ongeveer 10 procent van de totale uitvoer.”

“De invoer van ruwe stenen uit de emiraten liep op tot 244 miljoen dollar. Dat vertegenwoordigde ongeveer 12 procent van het totaal.”

Orders

De Israëlische diamanthandel kreeg bij het begin van de pandemie een zware klap, toen de winkels in de Verenigde Staten en China – de twee grootste retailmarkten van de sector – de deuren sloten en de toeleveringsketen tot stilstand kwam.

Inmiddels is de vraag naar juwelen, vooral op de Amerikaanse markt, opnieuw toegenomen. “Consumenten houden grotere bedragen aan contant geld over, dankzij de stimuleringsprogramma’s van de overheid en een daling van de uitgaven voor reizen en andere activiteiten. Vele retailers konden tijdens de voorbije vakantieperiode hoge verkooppieken melden.”

“We zijn erg blij met de uitstekende prestaties van de sector het voorbije jaar”, gaf Aviel Elia, directeur van het Israel Diamond Institute (IDI), aan. “Ook voor dit jaar zijn we optimistisch gesteld.”

“We verwachten dat het eerste kwartaal van dit jaar een sterke vraag naar diamanten zal tonen. De Verenigde Staten en andere kopers van diamanten blijken immers volop te investeren in nieuwe voorraden, die tijdens de feestdagen van vorig jaar immers sterk zijn uitgedund.”

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.