De Beers gaat voor de kust van Groenland op zoek naar nieuwe diamantvoorraden

Het mijnbouwconcern De Beers heeft een onderzoek van de oceaanbodem voor de kust van Groenland laten uitvoeren om te bepalen of er zich in de bodem diamanten zouden kunnen bevinden. Het onderzoek, uitgevoerd door de Geological Survey of Denmark and Greenland (Geus), spitste zich toe op een gebied van 800 vierkante kilometer voor de westkust van Groenland, ter hoogte van de stad Maniitsoq. Mariene diamanten halen op de markt door hun hoge kwaliteit meestal superieure prijzen.

Het onderzoek werd uitgevoerd op een diepte tussen de vijftig en tweehonderd meter. De analyse van de resultaten zal volgens de onderzoekers verscheidene maanden in beslag nemen.

Secundaire voorraden

“De Beers Marine (DBM) wil bepalen of de offshore omgeving bevorderlijk is voor de vorming van secundaire diamantvoorraden”, voeren de onderzoekers aan. “Dit kleinschalige onderzoek is erop gericht om de topografie van de regio te begrijpen.” Secundaire voorraden zijn ontstaan door erosie en kun ver weg liggen van de primaire bron, een vulkaankrater.

“Het is bekend dat diamantafzettingen, die onder hoge druk in vulkanen zijn ontstaan, in het westen van het Groenlandse vasteland aanwezig zijn. Er zouden zich dus ook in de kustwateren diamantvoorraden kunnen bevinden.”

“Offshore diamanten zijn over het algemeen van superieure kwaliteit en halen op de markt meestal ook hogere prijzen, want stenen met gebreken hebben weinig kans om vanuit hun originele locatie de reis naar de zee te overleven”, merkt het persbureau Reuters op.

Sinds de jaren negentig van de voorbije eeuw is de productie van mariene diamant in Namibië geconcentreerd. De activiteit vertegenwoordigt er ongeveer 75 procent van de totale diamantproductie. Dat percentage zou kunnen oplopen wanneer de onshore mijnen het einde van hun levenscyclus bereiken.

Namibië

De Beers, onderdeel van de groep Anglo American, heeft in Namibië een joint-venture met de overheid, die over een vloot gespecialiseerde mijnbouwschepen beschikt.

De schepen zuigen op de zeebodem elk uur honderden kubieke meters zand en slib op. Die materie wordt aan boord gezeefd, waarna de halfbewerkte diamanten per helikopter naar het vasteland worden gevlogen.

Een aantal wetenschappers en milieuactivisten hebben opgeroepen om de praktijk te verbieden. Er is volgens hen te weinig geweten over de impact van de activiteit.

De Beers, dat samen met het Russische Alrosa de grootste diamantproducenten van de wereld uitmaakt, zegt echter grote aandacht te besteden aan de bescherming van het leefmilieu. Daarbij wordt opgemerkt dat het onderzoek in Groenland bewust belangrijke visgronden heeft gemeden.

Groenland, een uitgestrekt eiland met een semi-autonome status, is afhankelijk van de visserij en van de jaarlijkse subsidies van het moederland Denemarken. Het eiland is rijk aan minerale hulpbronnen, maar beschikt slechts over twee kleine producerende mijnen.

De mijnindustrie wordt in Groenland gedomineerd door een aantal kleine bedrijven, hoewel Anglo American eind vorig decennium een ​​aantal onshore licenties heeft verworven.

(evb)

Meer