Israël verkoopt raketafweersysteem aan Duitsland: “Een historisch keerpunt”

Israël verkoopt raketafweersysteem aan Duitsland: “Een historisch keerpunt”
Olaf scholz & Benjamin Netanyahu – Getty Images

Duitsland kreeg donderdag te horen dat Washington de verkoop van het Israëlische raketafweersysteem Arrow 3 heeft goedgekeurd. Het Amerikaanse groen licht was nodig, omdat Boeing medefabrikant is. Het gaat om het grootste wapencontract dat Israël ooit heeft afgesloten.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne heeft Europa op zijn grondvesten doen daveren. Veel landen voelen zich bedreigd en hebben daarom beslist om opnieuw te investeren in defensie. Het beste voorbeeld van die verhoogde waakzaamheid is Duitsland, dat decennialang genoegen nam met het absolute minimum.

In het nieuws: Een recordcontract voor Israël dankzij Duitsland.

  • De Verenigde Staten hebben donderdag de verkoop van het Arrow 3-raketafweersysteem aan Duitsland goedgekeurd.

De details: Wat betekent dat alles juist?

  • Duitsland had vorig jaar al interesse getoond in Arrow 3. Israël was bereid om het raketafweersysteem te verkopen, maar het Amerikaanse fiat liet lang op zich wachten. Nu is het zover.
  • Berlijn gaat 3,5 miljard dollar spenderen aan Arrow 3, dat eind 2025 moet worden opgeleverd.
  • “75 jaar geleden werd het Joodse volk in nazi-Duitsland tot as gereduceerd”, zei de Israëlische premier Benyamin Netanyahu. “75 jaar later geeft de Joodse Staat Duitsland, een ander Duitsland, de instrumenten om zichzelf te verdedigen… Wat een Israëlische trots, wat een historisch keerpunt.”
  • Arrow 3 is het meest geavanceerde raketafweersysteem van het Israëlische leger. Nucleaire, biologische of chemische kernkoppen: het kan raketten tot op een afstand van 2400 kilometer onderscheppen.
  • “Arrow 3 is een strategisch systeem”, voegde Moshe Patel, directeur raketverdediging bij het Israëlische ministerie van Defensie, eraan toe. “We verkopen het niet aan zomaar iedereen. Wat Duitsland koopt, is niet zomaar een systeem. Het is een complete architectuur die elk deel van Duitsland kan beschermen.”

Veel Europese landen, maar enkele opvallende afwezigen

De context: Een Europees luchtschild.

  • De aankoop van de Arrow 3 door Duitsland maakt deel uit van het Europese luchtschild, genaamd het European Sky Shield Initiative (ESSI).
  • Dat initiatief, dat in de herfst van 2022 werd gelanceerd door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, moet ervoor zorgen dat de Europese bondgenoten voldoende zijn uitgerust om zich te beschermen tegen mogelijke luchtaanvallen vanuit Rusland.
  • Bij het initiatief waren aanvankelijk 15 landen aangesloten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Finland, dat net lid was geworden van de NAVO. In februari sloten Zweden en Denemarken zich bij het project aan en vorige maand kwamen daar Zwitserland en Oostenrijk bij.
    • Het ESSI heeft echter één opvallende afwezige: Frankrijk. Het bekritiseert Duitsland omdat het niet voldoende vertrouwt op apparatuur en technologieën die in Europa worden geproduceerd.
    • Dat is ook een van de redenen die worden aangevoerd door andere grote Europese landen die zich niet bij het initiatief hebben aangesloten: Italië, Spanje en Polen.
  • Ondertussen zegt Israël dat andere Europese landen al interesse hebben getoond in Arrow 3. De Hebreeuwse staat heeft onlangs de verkoop van zijn “Slinger van David” (een raketafweersysteem voor de middellange afstand) aan Finland afgerond.
  • In 2022 brak Israël zijn record op het gebied van wapenexport. Toen heeft het land voor 12,5 miljard dollar aan wapens uitgevoerd. Terwijl Israël lange tijd naar Aziatische landen heeft geëxporteerd, is de verkoop aan Europese landen plotseling in een stroomversnelling gekomen.
    • Het land weigert echter offensieve wapens aan Oekraïne te leveren, ook al heeft Israël het Russische offensief veroordeeld.

(ns/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.