Duitsland koopt (dan toch) nieuwe gevechtsvliegtuigen

De Duitse regering heeft zijn handtekening gezet onder een deal met het Amerikaanse Lockheed Martin, voor de aankoop van 35 F-35-gevechtsvliegtuigen.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne heeft heel wat westerse landen wakkergeschud. Duitsland besliste bijvoorbeeld om zijn defensiebudget fors op te schroeven, waarbij ook geld werd vrijgemaakt voor nieuwe gevechtsvliegtuigen.

In het nieuws: De nieuwe vliegtuigen kwamen er niet zonder slag of stoot.

  • De deal tussen Duitsland en Lockheed Martin, de fabrikant van de vliegtuigen, dateert eigenlijk al van maart van dit jaar. Toen werd ook de som van dat contract bepaald, 10 miljard euro. Duitsland kreeg echter nog wat tijd voor het de deal finaal moest ondertekenen, tot eind 2022. Een clausule die Lockheed Martin misschien beter niet had laten opnemen in de deal.
  • Want afgelopen week dreigde die in te storten: De Duitse krant Bild lekte een brief van het Duitse ministerie van Defensie, gericht aan het parlement, waarin minister Christine Lambrecht haar bezorgdheden uitte over de deal. Zo vreest zij dat het project vertraging zal oplopen, en dat het duurder zal uitkomen dan afgesproken. Ook zouden de werken aan de luchtmachtbasis van Büchel, waar de F-35′ komen te staan, niet op tijd klaar raken (tegen 2026) om ze te ontvangen.

De vernieuwing: Dat het land nieuwe gevechtsvliegtuigen nodig had, was ondertussen wel duidelijk.

  • Het Duitse leger denkt wel al langer aan een nieuw gevechtsvliegtuig, de FCAS (Future Combat Air System). Dat vliegtuig wordt momenteel samen met Frankrijk ontwikkeld als vliegtuig van de toekomst. De verre toekomst wel, zo blijkt. Want de eerste FCAS wordt pas tegen 2040 verwacht.
  • Tegen dan zijn de bijna 300 Panavia Tornado’s, waar de Luftwaffe mee rondvliegt, al 60 jaar oud. De vliegtuigen dateren van de jaren 80, en worden niet meer geschikt geacht voor de moderne oorlogsvoering.
  • In de keuze voor een nieuw gevechtsvliegtuig ging het tussen de F-35 en de F-18, maar ook die laatste werd al voor het eerst afgeleverd in de jaren 80. De F-35 is het modernste vliegtuig op de markt, en is, net zoals de Tornado, multi-inzetbaar, zowel voor gevechten in de lucht, luchtsteun aan grondtroepen als het uitvoeren van bombardementen. Ook heeft het vliegtuig zogenaamde stealth-capaciteit: door een speciale coating en het design van de F-35 is de jet minder gemakkelijk waar te nemen door radars.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.