Het Israëlische leger en Hamas wisselen opnieuw raketten uit. Extreemrechtse joodse activisten gaan op de vuist met de politie en Palestijnse jongeren. En dat allemaal terwijl Israël net opgelucht kon ademhalen na een bijzonder effectieve vaccinatiecampagne dat het land bijna volledig bevrijdde uit de kluwen van Covid-19. Het vacuüm dat het virus achterliet, werd schijnbaar onmiddellijk ingenomen door geweld.
De joodse staat Israël voelt de afgelopen dagen opnieuw de bijna vertrouwde dreigende terreur van raketten. Het begon allemaal met een Syrische raket die donderdag richting Negev werd afgevuurd om een van de belangrijkste kernreactoren van het land uit te schakelen. Dat incident gebeurde maar een kleine week nadat Israël op 18 april officieel de mondmaskerplicht in het land ophief.
Dat laatste was mogelijk nadat Israël, dat vrijwel op elk ogenblik de vaccinatie-kampioen van de wereld was, deze maand de positieve gevolgen van de inentingen zeer duidelijk mocht meemaken. Tegen het einde van deze werkweek zouden er zeker 5 van de 9 miljoen Israëli’s twee prikjes van een Covid-19-vaccin ontvangen hebben. Dat is ongeveer 54 procent van de bevolking met een stevig antilichaamschild tegen het virus. 80 procent daarvan zit trouwens boven de grens van de 16 jaar om in aanmerking te komen voor een inenting.
Gewelddadige straatgevechten en raketten vanuit de Gazastrook
Veel tijd voor feestelijkheden of rust was er niet voor de Israëli’s. Vrijdagavond vielen er honderden gewonden toen het kwam tot straatgevechten tussen extreemrechtse joodse activisten, Palestijnse jongeren en de politie in het oosten van Jeruzalem. Er waren al dagenlang groeiende religieuze spanningen tussen beide groepen. De joodse gemeenschap van de stad ziet Jeruzalem namelijk als haar hoofdstad, terwijl de Palestijnse gemeenschap het oosten van Jeruzalem opwerpt als hoofdstad.
Gisteren werden er dan weer 30 raketten afgevuurd richting Jeruzalem vanuit de Gazastrook door leden van Hamas. In reactie daarop nam het Israëlische leger verschillende militaire doelwitten van Hamas onder vuur, zei het in een persbericht op zaterdagavond. Volgens Hamas was de aanval een reactie op de gevechten tussen Arabische en joodse gemeenschappen in Jeruzalem. ‘We voeren onze taak uit om de nationale Palestijnse gemeenschap te beschermen’, zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum.
Netanyahu vindt maar geen oplossing voor een nieuwe regering
Ondertussen heerst er ook nog een politieke impasse in het land. Premier Benjamin Netanyahu gaf onlangs nog aan dat hij geen oplossing ziet voor de politieke puzzel die het vormen van een nieuwe regering inhoudt. Vooral de steun verzekeren van de Islamitische Verenigde Arabische Lijst, die de belangen van Arabische Israëli’s behartigt, leek bijzonder problematisch.
Sinds zondag heeft Netanyahu nog maar 9 dagen om een regering te vormen. Naftali Bennett, de huidige minister van Diasporazaken en Onderwijs, probeert inmiddels zelf een regering te vormen waar hij aan het hoofd van zal staan als premier. Hiervoor zoekt hij onder andere een compromis met de ‘Religious Zionist Party’.
Lees ook: 10 zaken die u moet weten over Hamas