Israël produceerde dit jaar veel meer aardgas dan gewoonlijk: kan het de Europese energiecrisis helpen verlichten?

Israël produceerde tijdens de eerste helft van het jaar 22 procent meer aardgas dan tijdens dezelfde periode in 2021. De overheid van het land is van plan om de export naar Europa flink op te krikken, wat de druk van de torenhoge energieprijzen wel eens zou kunnen verlichten.

Het land produceerde van januari tot juni zo’n 10,85 miljard kubieke meter aardgas. Een groot deel daarvan wordt verscheept naar buurlanden Egypte en Jordanië. Israël exporteerde in het voorbije halfjaar 35 procent van het gewonnen gas, of 4,59 miljard kubieke meter gas, naar die landen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Energie. 

Maar Israël is nu ook van plan om meer aardgas aan Europa te verkopen. Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, zijn de gasprijzen op het continent de hoogte ingeschoten als gevolg van de verminderde import van Russisch gas. Enkel in de voorbije maanden zijn de prijzen al verdrievoudigd en aardgas is op het continent nu zo’n zes keer duurder dan een jaar geleden.

In juni ondertekende het land daarvoor een overeenkomst met de Europese Unie (EU) en Egypte, om via dat laatste gas naar het continent te verschepen. Daarvoor zal het land in de komende jaren de productie verder opschalen. Dat zou goed nieuws kunnen betekenen voor de EU.

Steeds meer Europese leiders waarschuwen immers dat de komende jaren niet gemakkelijk zullen zijn, zeker als Rusland de gaskraan dichtdraait. Premier Alexander De Croo waarschuwde maandag bijvoorbeeld dat Europa “vijf tot tien” moeilijke winters zou kunnen kennen.

Productie sinds 2004

Maar niet enkel Europa heeft baat bij een verhoogde Israëlische productie. Ook het land zelf boert behoorlijk goed sinds het in 2000 ontdekte dat er zich gasreserves op het grondgebied bevinden. De productie ging in 2004 van start, waarna nieuwe gasvelden werden ontdekt. In totaal bevinden zich honderden miljarden kubieke meters aardgas in de bekende reserves.

Sindsdien heeft de vondst Israël al zo’n tien miljard shekels, omgerekend zo’n drie miljard euro, opgebracht. Dit jaar groeide de omzet bovendien fel, door de stijgende energieprijzen. In het eerste half jaar kon het land 50 procent meer verdienen aan aardgas en mineralen dan tijdens dezelfde periode in 2021, waardoor het de staatskas dit jaar al met 250 miljoen euro heeft kunnen spijzen. 

Spanningen

De ambities vallen echter niet bij iedereen in de smaak. Buurland Libanon is fel gekant tegen Israëls beslissing om een boorplatform richting de maritieme grens tussen de twee landen te verplaatsen. De twee landen zijn het niet eens over waar die grens precies moet worden afgebakend en proberen al sinds 2020 tot een akkoord te komen, voorlopig zonder succes. 

Toch gaat het land zich niet terugtrekken uit de regio. Volgens Karine Elhallar, de Israëlische minister van Energie, zal de productie van het land nog feller stijgen eenmaal het platform operationeel is. Dat zou in september al moeten gebeuren.

(evb)

Meer