Is het een goed idee om een deel van je spaargeld te beleggen in de nieuwe obligaties van Colruyt?

Is het een goed idee om een deel van je spaargeld te beleggen in de nieuwe obligaties van Colruyt?
Foto Colruyt

De grootwarenhuisketen Colruyt wil via de uitgifte van obligaties kapitaal ophalen bij de Belgische en Luxemburgse spaarders. Wie intekent op die obligaties, ontvangt een coupon van 4,25 procent bruto. De opbrengsten liggen in realiteit wel lager. Hoe komt dat?

Waarom is dit belangrijk?

Colruyt wil met de uitgifte van de obligaties tussen de 125 miljoen en 250 miljoen euro ophalen. De obligaties zijn gericht op particuliere beleggers in België en Luxemburg.

De details: Wat moet je weten over de obligaties?

  • Ze hebben een looptijd van vijf jaar.
  • De obligatiehouders krijgen een coupon van 4,25 procent bruto
  • De inschrijvingsperiode loopt van vrijdag 10 februari 2023 tot en met dinsdag 14 februari 2023, dit onder voorbehoud van vervroegde beëindiging van de inschrijvingsperiode.
  • Inschrijven kan via de banken Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC.
  • De uitgifteprijs is 101,875 procent van het nominale bedrag.

De opbrengsten

Reality check: Een coupon van 4,25 procent bruto, maar netto hou je slechts 2,57 procent over. Hoe komt dat?

  • Bij de aankoop van een obligatie moet je rekening houden met de uitgifteprijs. Die bedraagt in het geval van Colruyt dus 101,875 procent van het nominale bedrag.
    • In de prospectus lezen we dat de coupure (de minimumhoeveelheid die je moet kopen) 1.000 euro bedraagt. Maar op de dag van de uitgifte betaal je 1.018,75 euro om op het einde van de rit 1.000 euro in handen te krijgen.
  • Doordat je meer betaalt voor een obligatie ter waarde van 1.000 euro, liggen de reële opbrengsten lager. Om de werkelijk coupon weer te geven, publiceren de emittenten ook het bruto actuarieel rendement.
    • Voor Colruyt bedraagt die 3,831 procent. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je netto 2,571 procent over. Die belasting wordt berekend op de coupon, en niet op de coupon minus de kosten.
    • Indien je 1.000 euro belegt, ontvang je elk jaar een coupon van 25,71 euro. De looptijd bedraagt vijf jaar, dus de totale opbrengst komt uit op 128,55 euro.

Hogere opbrengsten dan spaarboekje

De vergelijking: De obligatie van Colruyt brengt meer op dan het beste spaarboekje.

  • De overheid heeft op dit moment het beste ‘spaarboekje’ in handen. Wie zijn geld parkeert op de e-DEPO-rekening ontvangt een rente van 2,8 procent bruto, oftewel 1,96 procent netto.
  • Santander Consumer Bank heeft nog altijd het beste bancaire spaarboekje. Wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart, krijgt een rente van 1,6 procent. In alle andere gevallen daalt de rente tot 0,85 procent.

Opvallend: De termijnrekeningen met een looptijd van vijf jaar brengen eveneens minder op dan de obligatie van Colruyt.

  • De beste termijnrekening met zo’n looptijd is die van Izola Bank. Die formule gaat gepaard met een rente van 1,75 procent netto (per jaar), na betaling van een roerende voorheffing (30 procent).
  • Zelfs termijnrekeningen met een looptijd van tien jaar brengen minder geld in het laatje. De beste formule in die categorie – eveneens een termijnrekening van Izola Bank – heeft een rente van 1,925 procent netto (per jaar).

Opgelet: beleggen in een obligatie is niet zonder risico’s. Zo kan de emittent failliet gaan, waardoor je je geld kunt verliezen. Al die risico’s worden vermeld in de prospectus.

  • Hou er ook rekening mee dat je een effectenrekening moet openen bij een financiële instelling om obligaties te kunnen kopen. Daaraan zijn doorgaans kosten verbonden.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.