Is er sprake van een herstelbeweging op de cryptomarkt?

De cryptomunten hebben sinds de start van deze week opnieuw de wind in de zeilen. Zo is Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, momenteel meer waard dan 23.000 dollar. Is er sprake van een herstelbeweging? Zo ja, hoelang zal die duren?

Het is, net zoals op de aandelenmarkten, momenteel volatiliteit troef op de cryptomarkt. Enkele weken geleden had Bitcoin alle moeite van de wereld om boven de symbolische grens van 20.000 dollar te blijven, maar vandaag schommelt de koers rond 23.000 dollar. De afgelopen zeven dagen was er sprake van een stijging met 17 procent. Ook bij de andere (grote) cryptomunten zien we soortgelijke taferelen. In vergelijking met vorige week betaal je vandaag bijna 45 procent meer voor Ether (ETH). De koers van die digitale munt schommelt momenteel rond 1.550 dollar.

Is het ergste achter de rug?

Het lijkt erop dat de beleggers opnieuw hun weg hebben gevonden naar de cryptomarkt. De herstelbeweging kan een gevolg zijn van de dollar die de afgelopen week aan kracht heeft verloren. De greenback wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van crisis, en heeft daarom de laatste tijd veel investeerders aangetrokken. Het is mogelijk dat deze trend vertraagt. In ieder geval hebben de dollar- en Bitcoincurves altijd tegengestelde trends gevolgd.

Toch raden we aan om met enige voorzichtigheid de cryptomarkt te betreden. De eerste jaarhelft heeft immers aangetoond Bitcoin niet het verhoopte alternatief voor goud is. De cryptomunten tonen veel meer gelijkenissen met de techaandelen.

“Op lange termijn verwacht ik een rally in de sector van digitale activa, maar ik zou nog niet te enthousiast worden”, zegt Joel Kruger, marktstrateeg bij LMAX Group, aan CNN Business. “Het is nog steeds een opkomende markt.” Sommige analisten verwachten dat Bitcoin op een plafond zal stuiten als de koers stijgt tot 25.000 dollar. De meest waardevolle cryptomunt zit nog altijd in een berenmarkt.

Rotte appels

Hoewel de technologie achter crypto’s veelbelovend is, zijn er nog rotte appels. Misschien is er niet genoeg belangstelling voor crypto’s om zoveel munten, tokens en handelsplatformen te rechtvaardigen.

“Er zijn gelijkenissen tussen de cryptomarkt vandaag en de internetzeepbel”, zegt Adam Grealish, hoofd investeringen bij Altruist, een fintech voor vermogensbeheer. Destijds zijn er ook heel wat internetbedrijven over de kop gegaan. Enkel de sterkste spelers konden het hoofd boven water houden.

Web3 zit vol veelbelovende ideeën, maar ook “niet zo geweldige bedrijven”. De grote aderlating van de laatste 6 maanden is zeker niet voorbij, zeker niet in de huidige marktsituatie.

“In deze situatie zullen bedrijven met zwakkere posities en zwakkere bedrijfsplannen veel meer druk voelen”, aldus Grealish. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurd is met Celsius.

Hoe dan ook, crypto’s laten zien dat ze niet te snel begraven moeten worden. We horen niet veel van de sceptici die de afgelopen weken zeer kritisch waren voor de cryptomunten. Aan de andere kant is het misschien niet verstandig om blindelings de uitspraken van grote cryptoliefhebbers te geloven. Zo zei miljardair Mike Novogratz onlangs dat de waarde van Bitcoin binnen vijf jaar nog altijd kan stijgen tot 500.000 dollar.

(ns/lb)

Meer