Is Duitsland klaar om zich terug te trekken uit het Future Combat Air System? Het is ingewikkelder dan dat

The Times bericht dat Olaf Scholz, de Duitse bondskanselier, bereid zou zijn het project voor een nieuw Europees vliegtuig op te geven. Tenminste in partnerschap met Parijs; hij overweegt om richting Londen te kijken. Dit zou neerkomen op het verbreken van de banden met de andere grote industriële macht in Europa.

Waarom is dit belangrijk?

Het FCAS, of "Future Combat Air System", is een van de meest ambitieuze defensieprojecten in Europa. Het is bedoeld om een reeks onderling verbonden luchtwapensystemen te ontwikkelen, met een nieuw gevechtsvliegtuig en gemeenschappelijke software voor alle EU-toestellen. Maar het project heeft moeite om van de grond te komen.

Stoppen of doorgaan in Berlijn?

In het nieuws: Is Duitsland bereid zich terug te trekken uit dit project, waarvan het totale budget wordt geschat op tussen de 50 en 80 miljard euro? Dat beweert in ieder geval The Times. De Britse krant gaat zelfs verder. Naast het Duitse vertrek uit dit gezamenlijke project met Frankrijk en Spanje (België is sindsdien als waarnemer toegetreden), beweert ze dat Berlijn toenadering tot Londen zoekt. De Duitse regering zou in plaats daarvan willen deelnemen

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer