Er werden de afgelopen maanden recordbedragen op tafel gelegd voor NFT’s (voluit: non-fungible token), digitale hebbedingetjes op de blockchain. Maar nu lijkt de hype op zijn einde te lopen, leren cijfers van Nonfungible.com, een site die de NFT-prijzen volgt.
NFT’s waren de afgelopen maanden niet weg te denken uit de cryptowereld. De digitale kunstwerkjes werden soms voor hallucinante bedragen verkocht. Zo werd een NFT van Doge, de meme waarop de grapmunt Dogecoin (DOGE) gebaseerd is, vorige week verkocht voor maar liefst 4 miljoen dollar. In maart had een NFT-liefhebber dan weer 2,9 miljoen dollar veil voor een NFT van de eerste tweet van Jack Dorsey, de CEO van Twitter.
2 miljard dollar
Volgens Nonfungible.com bereikte de totale verkoop van NFT’s in het eerste kwartaal een recordbedrag van 2 miljard dollar. Al is de kans zeer klein dat dat cijfer geëvenaard wordt in de komende kwartalen. Als we kijken naar de cijfers van de afgelopen weken zien we dat er almaar minder interesse is in NFT’s. De totale verkoop daalde van een zevendaagse piek van 176 miljoen dollar op 9 mei tot slechts 8,7 miljoen dollar op 15 juni. Dat betekent dat de verkoopvolumes in lijn liggen met die van begin 2021.
Samen met de tanende vraag daalt ook de prijs van NFT’s. De gemiddelde prijs voor een NFT van Cryptopunks, één van de populairdere NFT-projecten, is gedaald van 99.720 dollar begin mei tot 50.840 dollar begin juni. De prijzen op het NFT-handelsplatform SuperRare zijn gedurende diezelfde tijdspanne gedaald van gemiddeld 31.778 tot 5.342 dollar.
Verdwijnen NFT’s binnenkort?
Geoff Osler, CEO en mede-oprichter van NFT-app S!NG, zei dat de digitale verzamelwoede waarschijnlijk werd gedreven door beleggers die een rijkdom hebben vergaard door de stijgende cryptoprijzen, en dat de markt nu lijkt te kalmeren in tandem met een daling van de cryptomarkten. In mei hebben nagenoeg alle cryptomunten heel wat terrein verloren. De prijs van Bitcoin schommelt momenteel rond 40.000 dollar. Op 14 april betaalde u 64.000 dollar voor de grootste cryptomunt op de markt.
Vraag is of dit het einde van de NFT’s inluidt. Volgens de voorstanders is dat zeker niet het geval. ‘De verkoop van NFT’s voor miljoenen dollars was een duidelijk teken dat de markt ze als speculatieve activa beschouwde’, zegt Nadya Ivanova, operationeel directeur bij L’Atelier, een onderzoeksbedrijf dat samenwerkt met BNP Paribas, in een reactie aan CNBC. ‘En per definitie zijn markten voor speculatieve activa onstabiel en kunnen ze opdrogen.’
Irvanova merkt wel op dat we moeten kijken naar het potentieel op lange termijn. Ze heeft het daarbij over augmented & virtual reality. ‘Naarmate we technologische vooruitgang boeken spenderen mensen almaar tijd in digitale omgevingen. Ze zullen daar dan ook meer geld spenderen’, luidt de redenering van Ivanova.
In april was er ook al even sprake van een NFT-zeepbel die op springen stond. Bij het begin van die maand werden er ook forse prijsdalingen opgetekend.
Lees ook: Porsche zet eerste stappen in NFT-markt met digitale verzamelkaarten