Heft Iran de zedenpolitie echt op? Het antwoord is genuanceerder dan ‘ja’ of ‘nee’

Zondag maakte de Iraanse procureur-generaal Mohammed Jafar Montazeri naar verluidt bekend dat het land de zedenpolitie zou afschaffen. Critici van het regime noteren toch enkele nuances.

Waarom is dit belangrijk?

Iran kreeg de afgelopen maanden veel kritiek te slikken omdat de 22-jarige Mahsa Amini om het leven was gekomen nadat de zedenpolitie haar had opgepakt. Ze werd in de boeien geslagen omdat ze haar hoofddoek verkeerd droeg, en overleed twee dagen later, vermoedelijk aan de gevolgen van politiegeweld. Haar dood zette een ware revolutie in gang; tegen de hijab-wetten en de Iraanse overheid.

In het nieuws: De zedenpolitie wordt afgeschaft. Dat maken verschillende media op uit de toespraak van Mohammed Jafar Montazeri, de procureur-generaal van Iran.

  • Op een religieuze conferentie kreeg Montazeri de vraag "waarom de zedenpolitie nergens meer te zien is". "De zedenpolitie is geen zaak van het gerecht, maar van de politie zelf, die het heeft gelanceerd en nu stopzet." Hij voegde er snel aan toe dat het gerecht wel het "gedrag in de samenleving" blijft monitoren.
  • Daags voordie
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.