Lancering iPhone 14: “Aandeel Apple kan met 38 procent stijgen”

Steeds meer consumenten kopen de duurdere iPhone Pro-modellen van Apple, en dat is een goed teken voor de koers van het techaandeel. Dat stelt Dan Ives, analist bij investeringsbank Wedbush, in een weekendnota.

Dit jaar vergroot Apple de kloof tussen de standaard- en Pro-modellen, aangezien alleen de Premium-modellen van een nieuwe chip zullen profiteren. De standaardversies zullen het moeten doen met de eigen Bionic A15-processor. Die keuze kan velen teleurstellen en sommigen ertoe aanzetten naar de hogere klasse over te stappen, wat de kassa bij Apple nog meer moet doen rinkelen.

Opgeschoven levertijden

Die overstap naar de hogere klasse iPhones wordt ook door analisten van Wall Street verwacht.

Ives stelt in zijn nota aan beleggers dat de inhaalvraag naar aanleiding van de aanstaande lancering van de iPhone 14 ertoe geleid heeft dat de pre-orders die voor de iPhone 13-modellen van vorig jaar overtreffen, en dat de levertijden nu al tot minstens een maand worden opgeschoven, zo bericht Business Insider.

“Wij zien nu al dat de levertijden voor veel Pro-modellen naar half oktober worden opgeschoven, en de meeste pre-orders kijken nu tegen leveringen van 3-4 weken aan (…). Tot nu toe lopen de vraag en de bestellingen voor iPhone 14 iets voor op die voor iPhone 13 en overtreffen ze onze verwachtingen bij het begin van de lancering”, zegt Ives.

Winststijging

Een sterke verkoop van Apple’s premium Pro iPhone-modellen zou de gemiddelde verkoopprijs opdrijven, een maatstaf die door veel analisten op Wall Street nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Die heeft immers de neiging nauw samen te hangen met de algemene winstmarges van Apple. De tech-titaan verdient meer geld aan de hoger geprijsde iPhone-verkoop in vergelijking met zijn goedkopere basismodellen.

Die potentiële winststijging als gevolg van veel verkochte iPhone Pro’s doet Ives neigen naar een ‘Outperform’-rating. Hij mikt op een koersdoel van 220 dollar voor het aandeel Apple, wat neerkomt op een potentiële opwaartse trend van 38 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Het aandeel werd vandaag in de handel 3 procent hoger verhandeld.

Telecom en China

De beslissing van de consument om het duurdere iPhone 14 Pro-model, dat minstens 1.000 dollar kost, te kopen, wordt ook gestimuleerd door flinke kortingen van telecomaanbieders, die zo hopen hun klanten voor vele jaren aan zich te binden. Op de website van Apple staan aanbiedingen van providers, zoals AT&T en T-Mobile, vermeld die tot 1.000 dollar krediet aanbieden na inruil van een oude telefoon.

Ives verwacht dat de trend van consumenten die kiezen voor de duurdere Pro-modellen zich ook zal uitbreiden tot de verkoop in China. Hij schat dat ongeveer 30 procent van de Chinese iPhone-consumenten in aanmerking komt voor een upgrade, “met veel waarschijnlijke Pro/Pro Max-kopers.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20