iOS 15: waarom je dringend de nieuwe update moet installeren

Met iOS 15.0.2 heeft Apple een beveiligingslek gedicht dat actief door hackers werd uitgebuit. De update verhelpt ook verschillende bugs. De installatie ervan is dus van essentieel belang voor de gebruikers.

Het bedrijf uit Cupertino heeft zojuist een nieuwe update uitgebracht voor apparaten die compatibel zijn met iOS 15 en iPadOS 15. Deze update is bijzonder belangrijk omdat het een veiligheidslek dicht dat actief door hackers wordt misbruikt.

Op de supportpagina legt Apple uit dat de uitbuiting van het beveiligingslek in iOS 15.0.1 het geheugen van een apparaat mogelijk kan beschadigen. Er bestaat dus een risico dat een toepassing “een willekeurige code uitvoert met kernelprivileges”, wat desastreuze gevolgen kan hebben voor de gebruiker.

De iOS 15.0.2-update verbetert het geheugenbeheer en dicht de kwetsbaarheid in de “IOMobileFrameBuffer”, een kerneluitbreiding die de schermweergave beheert op basis van gegevens in de geheugenbuffer.

Dit is niet de eerste keer dat Apple een probleem meldt met de IOMobileFrameBuffer. Afgelopen juli had de extensie al een beveiligingslek. Meer in het algemeen is 2021 geen goed jaar voor Apple als het gaat om beveiliging. Sinds januari heeft het Amerikaanse bedrijf volgens The Record de aanwezigheid van 17 “zero-day”-lekken – kwetsbaarheden die vóór de publicatie van een patch zijn uitgebuit – in zijn systemen onthuld.

Een foutje en bugs verholpen

De iOS 15.0.2-update doet meer dan alleen de beveiliging van iOS en iPadOS verbeteren. Het herstelt ook verschillende bugs, waaronder de volgende:

  • Verbindingsproblemen met Airtag
  • CarPlay opent mogelijk geen audiotoepassingen of verbreekt de verbinding tijdens het afspelen
  • Het herstellen of bijwerken van het toestel kan mislukken bij gebruik van Finder of iTunes voor iPhone 13-modellen
  • Foto’s die in je bibliotheek zijn opgeslagen vanuit Berichten kunnen worden verwijderd na het wissen van de bijbehorende thread of het bijbehorende bericht
  • De iPhone Leren kaarthouder met Magsafe kan niet verbinden met “Zoek mijn”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20