IOC legt Russisch Olympisch Comité schorsing op: geen Russische vlag bij Spelen in Parijs

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dan toch het Russische Olympisch Comité (ROC) geschorst. Dat maakte de sportbond zelf bekend. Als gevolg daarvan zullen Russische sporters niet onder hun eigen vlag kunnen deelnemen aan de komende Olympische Spelen. Er bestaat wel nog steeds een mogelijkheid dat ze onder neutrale vlag mogen deelnemen.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben verschillende sportbonden Russische atleten geschorst. Zo nam de Europese voetbalbond UEFA al heel snel maatregelen die hij nog altijd hanteert. Hetzelfde gebeurde ook op heel wat tennistoernooien.

Russisch Olympisch Comité

Vreemd genoeg was er van zo’n schorsing geen sprake bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), nochtans een van de grootste sportbonden ter wereld. Aangezien er sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nog geen Olympische Spelen geweest zijn, was dat echter niet meteen een probleem. De laatste tijd drongen steeds meer landen er – met de Olympische Spelen van Parijs 2024 in aantocht – bij het IOC op aan om een statement te maken.

Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité nu dus eindelijk toch gedaan. Die beslissing komt er naar eigen zeggen omdat het Russische Olympisch Comité op 5 oktober de regionale sportorganisaties in de bezette gebieden Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja onder zijn gezag heeft geplaatst. De internationale gemeenschap beschouwt die regio’s namelijk nog steeds als deel van Oekraïne. De schorsing loopt “tot nader order”.

Neutrale vlag

Door deze beslissing van het IOC zullen we op de komende Olympische Spelen in Parijs zo goed als zeker niet de Russische vlag zien wapperen. Dat was overigens ook het geval op de Winterspelen van 2018 in PteonChang en 2022 in Peking en op de Zomerspelen van 2020 (in 2021) in Tokyo. Toen ging het wel telkens om een schorsing van het ROC wegens het grote Russische dopingschandaal dat door de overheid georganiseerd was.

Het feit dat het Russisch Olympisch Comité geschorst is, wil wel niet zeggen dat we geen Russische atleten zullen zien op de Spelen. Zo namen die in 2018 wel deel onder de naam Olympic Athletes from Russia en in 2021 en 2022 onder de naam Russian Olympic Committee. In beide gevallen werd bij een titel niet het Russische volkslied gespeeld. Ook deze keer heeft het IOC laten weten dat individuele atleten met een Russisch paspoort zowel in 2024 als in 2026 wel mogen deelnemen “onder neutrale vlag”. Wat daarvoor de voorwaarden zijn, is nog niet bekend.

Meer