IOC-lid Pound: ‘Olympische Spelen worden uitgesteld’

Volgens het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound worden de Olympische spelen uitgesteld. Dat heeft hij tegen de Amerikaanse krant USA Today gezegd in een telefonisch interview.

“Het staat nog niet vast hoe we verder gaan, maar de Zomerspelen gaan niet op 24 juli van start, dat weet ik wel”, vertelde de 77-jarige Canadees, voormalig voorzitter van het Wereldantidopingagentschap WADA. “Op basis van de informatie die het IOC nu heeft, zullen de Olympische Spelen worden uitgesteld.”

Volgens Pound is de kans groot dat de Zomerspelen met een jaar worden uitgesteld, naar de zomer van 2021. Pound, één van de meest invloedrijke IOC-leden in de afgelopen decennia, zei dat hij vermoedt dat het IOC spoedig met een besluit naar buiten zal komen. “Daarna zal een stappenplan worden opgesteld. We gaan Tokio 2020 uitstellen en daarna gaan we met de immense gevolgen van de verplaatsing aan de slag.”

Reeks landen zegde al af

Canada liet eerder maandag blijken deze zomer niet naar Japan te willen trekken na de corona-uitbraak. Nadien gaven ook Australië, Groot-Brittannië en Noorwegen aan Spelen die starten in juli niet te zien zitten.

Ook het Portugese Olympische Comité COP en Zwitserse Olympische Comité Swiss Olympic tonen zich voorstander van een uitstel van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus). Die staan zwaar op de helling wegens de mondiale coronacrisis.

Het IOC kwam de voorbije dagen almaar meer onder druk te staan om de Spelen uit te stellen of op zijn minst een beslissing te nemen, nadat verschillende sportbonden wereldwijd vroegen om het sportevent te verschuiven. Maar het IOC hapte niet toe. Gisteren liet voorzitter Thomas Bach dan eindelijk weten dat het IOC specifieke discussies wil opstarten die een uitstel van de Spelen analyseren. 

Binnen de vier weken moet er hierover meer duidelijkheid zijn, al lijkt het nu al vast te staan dat een voorziene start op 24 juli uitgesloten is. Volgens de gespecialiseerde pers zal het event allicht met enkele maanden of zelfs een heel jaar verschoven worden. Er circuleren zelfs scenario’s die spreken van een uitstel naar 2022. Het IOC benadrukte wel dat voor de Spelen in Tokio van een afgelasting sowieso geen sprake is. (Belga)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20