Mattias Browaeys, CEO en founder van WinWinner, vertelt op Business AM Radio hoe zijn bedrijf kapitaal ophaalt voor bedrijven en hoe dat verschilt met lenen van de bank.
“Investeerders hebben meer interesse in gevestigde bedrijven”

Waarom is dit belangrijk?
Een hogere rente en de vrees voor een recessie zijn een blok aan het been voor bedrijven. Financiering ophalen is niet steeds evident. WinWinner speelt in op die bedrijfsnoden.In het nieuws: WinWinner verkleint de afstand tussen investeerders en bedrijven.
- “WinWinner is een crowdfunding, of eerder een crowdlending platform”, zegt Mattias Browaeys, CEO van het bedrijf. “Ondernemers komen zich voorstellen en langs de andere kant kunnen investeerders tot bij de onderneming komen.”
- “We vragen een succesfee. We zijn dus afhankelijk van het succes van de ondernemers die op ons platform staan. Pas als zij effectief geld ophalen, nemen wij ook een stukje.”
- De grootste campagne die gerealiseerd werd voor brouwerij De Halve Maan, gekend van onder meer Brugse Zot. “Zij hebben op 24 uur 2 miljoen euro opgehaald door veel mensen die kleine tickets investeren. Dat was een zeer mooie campagne, gemiddeld wordt bij ons rond de 200.000 à 300.000 euro per onderneming opgehaald.” aldus Browaeys.
Crowd of bank?
- “In eerste instantie moeten wij screenen om te kijken of de onderneming wel in staat is om een lening terug te betalen. Dat is niet anders dan bij een bank”, legt Browaeys uit. “Wanneer beslist wordt dat er een go is, kom je zestig dagen lang op het platform en hebben mensen de tijd om te investeren. Indien het minimumbedrag niet gehaald wordt, gaat het geld terug naar de investeerders.”
- “Vroeger deden we voornamelijk startende bedrijven. Maar nu zijn we echt aan switchen omdat we meer en meer zien dat gevestigde bedrijven zoals de Halve Maan ook naar ons komen. Eigenlijk zien we dat investeerders iets meer interesse hebben om daarin te investeren dan in echt jonge ondernemingen.”
- “Mensen kunnen beter analyses maken over een bedrijf dat al wat historische cijfers heeft.”
Afvalrace
- “Wij krijgen een tweehonderdtal aanvragen per maand binnen”, gaat Browaeys verder. “Daarvan lanceren we er maximum zes. Dat is een hele afvalrace en de analyse die wij doen is een stukje financieel op basis van historische en toekomstige cijfers, maar ook op basis van het verleden van de ondernemer. Het is natuurlijk ook aan de investeerders om hun huiswerk te maken.”
- “Het is een stukje persoonlijker, je kan ambassadeur zijn van een project. We proberen ook altijd de ondernemer warm te maken om gedurende de afbetaling zijn investeerders op de hoogte te houden en misschien zelf eens uit te nodigen naar de zaak. Dat is moeilijker te doen als je via een aandeel op de beurs in een bedrijf investeert.”
Beluister het volledige interview met Mattias Browaeys hieronder:
(ns)