Interpol waarschuwt voor handel in nepvaccins

Volgens Interpol bestaat het gevaar dat criminele organisaties de uitrol van de coronavaccins zullen verstoren. ‘De kans is reëel dat fraudeurs valse vaccins fysiek of online aanbieden’, waarschuwt de overheidsorganisatie.

Interpol drukt de 194 lidstaten van de organisatie op het hart dat ze de komende maanden aandachtig moeten zijn voor criminele organisatie die munt proberen te slaan uit de positieve berichten over de coronavaccins.

‘Terwijl de regeringen vaccinatiecampagnes op poten zetten, zijn criminele organisaties van plan om bevoorradingslijnen te infiltreren of te verstoren’, zegt de secretaris-generaal van Interpol, Jürgen Stock. Hij waarschuwt in het bijzonder voor diefstal, vervalsing en valse reclame voor nepvaccins. Die valse vaccins kunnen volgens Stock een aanzienlijk gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Interpol roept de burgers op alert te zijn voor frauduleuze verkopers. Aan de politie wordt gevraagd zich voor te bereiden op een toename van criminele activiteiten die samenhangen met het coronavaccin.

Ondertussen heeft in ons land Alexander De Croo aangekondigd dat de vaccinatiecampagne start op 5 januari. Het VK keurde woensdag al het vaccin van Pfizer en BioNTech goed en zal vanaf volgende week de eerste spuitjes zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20