Internet: ook in 2019 blijft Duitsland een wifi-woestijn

Het Duitse internet presteert dermate zwak dat het onderwerp is geworden van vele grappen. Wie er minder om kan lachen is de Duitse bedrijfswereld. Want voor een industriële supermacht lopen onze oosterburen op vlak van internetsnelheid en glasvezelverbindingen hopeloos achter. Bedrijven klagen en zien hun concurrentiepositie bedreigd.

Op de Speedtest Global Index rangschikt Duitsland op een 33ste plaats voor de connectiesnelheid van vast internet en 47ste voor mobiel internet. Die index vergelijkt maandelijks internetsnelheden in respectievelijk 140 en 177 landen. [Ter vergelijking: België rangschikt respectievelijk op een 35ste en 15de plek.]

Het trage internet vertraagt naast de digitalisering van grote delen van de industrie ook de levering van producten en diensten aan consumenten. Dan zijn er de mediabedrijven. Die klagen steen en been. Streaming video en gaming is voor vele Duitsers die buiten de grote steden wonen vaak een marteling. Met trage, onderbroken verbindingen en wazig beeld. Er zijn verhalen van ‘mensen die ‘s nachts opstaan om mails te versturen, omdat de rest van het dorp dan slaapt’. Skypen is vaak onmogelijk. Bedrijven geven medewerkers grote bestanden mee om die dan vanuit huis te kunnen versturen. Onderstaand filmpje dateert van 2017, maar spreekt boekdelen.

Duitsland verkoos in 2012 koper boven glasvezel

De Duitse internetproblemen kennen hun oorsprong in een foute keuze in 2012. Eerder dan te investeren in glasvezelnetwerken om gebruikers aan te sluiten op vaste internetlijn, opteerde Deutsche Telekom, ‘s lands belangrijkste telecomoperator, toen voor een upgrade van het bestaande koperkabelnetwerk. Een techniek die in de sector bekend staat als ‘vectoring’. Dat is een technologie die toelaat om een hoge breedbanddienst te leveren over de bestaande koperkabelinfrastructuur zonder te moeten investeren in een uitgebreid glasvezelnetwerk.

Volgens Deutsche Telekom-woordvoerder Henrik Schmitz was dat de enige manier om 80% van de gezinnen tegen eind 2018 op een downloadsnelheid van tenminste 50 megabits per seconde te krijgen. Die doelstelling zal pas eind dit jaar worden gehaald. Maar terwijl Duitsland zijn geld in vectoring stak, investeerden omliggende landen zoals Frankrijk en Zwitserland wel in glasvezelnetwerken.

In 2017 zag de Duitse regering haar fout in. Ze beloofde 60.000 km glasvezelkabel per jaar te gaan installeren. Zo zou tegen 2025 ruim 90% van het Duitse grondgebied op 5G te kunnen aansluiten. Dat moet toelaten hogesnelheidsdataverkeer mogelijk te maken op alle plekken waar glasvezel te laat kwam.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.