Interne e-mails Nissan: managers lanceerden campagne om topman Carlos Ghosn te neutraliseren

Carlos Ghosn, de afgezette topman van de Japanse autobouwer Nissan, heeft altijd volgehouden het slachtoffer te zijn geweest van een intern complot. Die beweringen worden nu alvast door het persbureau Bloomberg minstens gedeeltelijk ondersteund. Bloomberg heeft de hand kunnen leggen op een online briefwisseling tussen topmanagers van Nissan.

De constructies van de Japanse managers zouden tot doel hebben gehad om te beletten dat de plannen van Ghosn – die naar een grotere integratie tussen Nissan en diens Franse zustermerk Renault streefde – zouden worden uitgevoerd. Ghosn dreigde uiteindelijk wegens fraude in Japan een zware gevangenisstraf op te lopen, maar slaagde erin het land te ontvluchten.

Neutralisering

‘Uit de emails van het topmanagement van Nissan blijkt dat al meer dan twee jaar geleden een campagne werd opgezet om Ghosn te ondermijnen,’ aldus Bloomberg. ‘Men wou immers niet dat het tot verdere integratie met Renault zou komen.’

Eén van de initiatiefnemers van de campagne tegen Ghosn zou Hari Nada zijn geweest. Nada zou andere topmanagers van Nissan hebben verzocht om de pogingen van Ghosn te neutraliseren. Nada zou hierover ook contacten hebben gehad met Hiroto Saikwa, chief executive van Nissan.

In de pogingen om Ghosn in diskrediet te brengen, ging Nada ook op zoek naar aanwijzingen van mogelijk financieel wangedrag van de topman. Tevens zou Nada aan de basis hebben gelegen van een mediacampagne om de reputatie van Ghosn te ondermijnen.

Ontsnapping

Het Japanse gerecht startte uiteindelijk een onderzoek naar de activiteiten van Ghosn, die anderhalf jaar geleden werd opgepakt en gearresteerd. Ghosn werd ervan beticht zijn persoonlijke inkomsten gedeeltelijk voor de Japanse fiscus verzwegen te hebben. Tevens werd hij ervan verdacht geld van Nissan oneigenlijk te hebben gebruikt. Ghosn heeft alle aantijgingen steeds met klem tegengesproken.

In afwachting van een proces werd Ghosn onder huisarrest geplaatst. Eind vorig jaar slaagde hij er echter in om te ontsnappen en naar zijn geboorteland Libanon te vluchten. Bij zijn aankomst in Libanon verklaarde Ghosn uitdrukkelijk het slachtoffer te zijn geworden van een complot. Hij merkte daarbij ook op dat de top van Nissan door zijn arrestatie de verdere integratie met Renault wou beletten.

Nissan werd op het einde van de vorige eeuw door Renault van de ondergang gered.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20