Internationale vastgoedinvesteerders keren Manhattan de rug toe

Manhattan, het zakelijke centrum van New York, is niet langer de eerste prioriteit voor buitenlandse investeerders die in de Verenigde Staten onroerend goed willen kopen. Dat moet worden toegeschreven aan de coronacrisis, die er voor gezorgd heeft dat de interesse in kantoren gevoelig is gedaald, terwijl meer investeringen naar industriële panden worden gekanaliseerd.

Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Real Capital Analytics.

Kantorenmarkt

‘In totaal hebben buitenlandse investeerders over een periode van twaalf maanden, tot en met maart dit jaar, voor 35,2 miljard dollar Amerikaans vastgoed verworven’, aldus het rapport. ‘Dat betekende een daling met 33 procent tegenover de twaalf maanden voordien. Die daling moet vooral worden toegeschreven aan de economische impact van de uitbraak van de coronapandemie.’

‘Daarbij is vooral Manhattan als groot zakelijk centrum getroffen’, merkt Jim Costello, vice-president van Real Capital Analytics, op. ‘De buitenlandse investeringen in vastgoed vielen er met 79 procent terug tot ongeveer 2 miljard dollar. Manhattan zal altijd afhankelijk zijn van de gezondheid van de kantorenmarkt.’

Tegelijkertijd hebben buitenlandse partijen in de Verenigde Staten een bedrag van 10,6 miljard dollar geïnvesteerd in logistieke sites en magazijnen. Dat betekende een stijging met 39 procent tegenover de twaalf maanden voordien.

‘Het is bovendien de eerste keer in de geschiedenis dat buitenlandse partijen in de Verenigde Staten meer in industriële panden dan in kantoorsites investeren’, werpt Costello op.

Seattle

De grootste interesse van de buitenlandse investeerders ging de voorbije periode naar Seattle. Daar kenden de buitenlandse investeringen in immobiliën nog een daling met ‘slechts’ 11 procent tot 2,5 miljard dollar.

‘De stad, de thuishaven van technologie-grootmachten Amazon en Microsoft, slaagde erin om geld uit het nabijgelegen Canada – de grootste bron van buitenlands kapitaal op de Amerikaanse vastgoedmarkt – te blijven aantrekken’, merkt het rapport op.

Ook twaalf jaar geleden verloor Manhattan zijn titel als populairste Amerikaanse doelwit voor buitenlandse vastgoedinvesteerders kortstondig aan de hoofdstad Washington. ‘Dat fenomeen moest worden gekoppeld aan de naweeën van de wereldwijde financiële crisis’, verduidelijkt Costello. ‘Op dat ogenblik werden investeringen in vastgoed wereldwijd met een dramatische instorting geconfronteerd.’

‘De voorbije twaalf maanden toonde de markt echter grotere verschillen. Daarbij moest een sterke terugval worden opgetekend in de investeringen in kantoren, hotels, winkels en appartementen. Daarentegen kenden de bestedingen in huisvesting voor senioren en industrieel vastgoed een toename.’

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.