Internationaal Energieagentschap: “Geen groot olietekort in 2022”

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat de wereldmarkt dit jaar een “groot” olietekort zal vermijden. Het vrijmaken van noodvoorraden en een vertragende vraag uit China zou het effect van de lagere productie van Rusland na zijn invasie van Oekraïne compenseren.

Waarom is dit belangrijk?

Het IEA is een in Parijs gevestigde internationale organisatie die belangrijke olieconsumerende landen adviseert over hun energiebeleid.

In zijn maandelijkse rapport verlaagde het IEA de prognose voor het globale brandstofverbruik tot 99,4 miljoen olievaten per dag. Eerder betrof die berekening nog 99,7 miljoen vaten per dag. Als reden voor de verlaging refereerde het agentschap aan de coronalockdown in Shanghai en andere Chinese steden.

“Hoewel de krantenkoppen begrijpelijkerwijs vooral zijn gericht op de strenge maatregelen in Shanghai – China’s grootste stad en thuisbasis van ’s werelds grootste haven – zijn steden en districten in bijna elke regio van het land getroffen en zijn er recent gevallen gemeld in alle provincies van het land op drie na”, wordt het IEA geciteerd door de Britse zakenkrant de Financial Times.

Gecombineerd met plannen van verschillende IEA-lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, om in de komende maanden 240 miljoen vaten uit de noodreserves vrij te geven, zou dit volgens de organisatie voldoende moeten zijn om te voorkomen dat er dit jaar een “groot tekort” op de oliemarkt ontstaat – zelfs als de Russische productie daalt.

Rusland

Overigens zal het effect van de sancties tegen en de afkeer van kopers voor Russische olie vanaf mei volledig voelbaar worden, schrijft het IEA.

“Voorlopig gaan we ervan uit dat de verliezen (in april) zullen oplopen tot gemiddeld 1,5 miljoen vaten per dag (bpd) voor de maand, omdat de Russische raffinaderijen nog meer gas terugnemen en kopers terughoudend zijn”, aldus het energie-orgaan.

De wereldwijde oliemarkt is extreem volatiel sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari. Daarnaast is de markt minder liquide geworden doordat handelaren op hun handen zijn gaan zitten. Dit wordt weerspiegeld door een scherpe daling van de open rente – het aantal actieve futurescontracten, weet de FT.

Brent, de internationale oliebenchmark, steeg kort na de invasie tot 140 dollar per vat. Als reactie daarop kondigden de IEA-leden vorige week de grootste voorraadafbouw ooit aan. Die beweging dreef de Brent-prijs maandag tot onder de 100 dollar per vat. Maar woensdag tikte de koers weer de 106 dollar aan nadat Poetin had gezegd dat de vredesbesprekingen met Oekraïne op een “dood spoor” waren beland. Die uitspraak heeft de mogelijkheid van een EU-embargo op Russische olie weer hoog op de agenda gezet.

“Benchmarkprijzen voor ruwe olie zijn nu terug op het niveau van voor de invasie, maar blijven verontrustend hoog en vormen een ernstige bedreiging voor de mondiale economische vooruitzichten”, aldus het IEA.

India

Sommige kopers, vooral in Azië, hebben hun aankopen van Russische olie verhoogd. Maar er zijn nog geen tekenen van verhoogde aankopen door de sterkste Aziatische economie, China, volgens het IEA. De op één na grootste economie ter wereld zou de kat uit de boom aan het kijken zijn.

Een land waarvan inmiddels bekend is dat het meer Russische energieproducten heeft aangekocht is India, dat profiteert van de grote kortingen op Russische ruwe olie. Dat stelt ook Helima Croft, analist bij RBC Capital Markets, in de FT. Ze schat dat de Russische export van ruwe olie naar India is gestegen van minder dan 50.000 vaten per dag in februari tot meer dan 300.000 in maart.

“Premier [Narendra] Modi toont geen duidelijke bereidheid om de financiële steun aan Moskou in de vorm van een verhoogde olie-import stop te zetten, ondanks het verzoek van het Witte Huis om een dergelijke energiestrategie te heroverwegen”, aldus Croft.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.