Interesse in zonnepanelen blijft ook na afschaffing terugdraaiende teller behouden

Geschreven met input van Warmtepomp.nibe.eu

Na het verdwijnen van de terugdraaiende teller verwachtten sommigen dat de verkoop zou kelderen. Er was namelijk sprake van een vertrouwensbreuk, iets wat ook bij de Vlaamse Ombudsdienst te horen viel. Toch laat dat zich niet vertalen in tegenvallende resultaten voor installateurs. De Tijd berichtte eerder al dat de installateurs hun orderboekjes net uitpuilen. De reden hiervoor zijn de premies die nog tot 2025 gelden.

Ondanks de coronapandemie hadden de installateurs vorig jaar al een boerenjaar achter de rug. Dit was omdat de Vlaamse Overheid in 2019 had beslist om de regeling omtrent de terugdraaiende teller te verlengen. Dit betekende dat iedereen die voor 2021 zonnepanelen liet plaatsen, op deze regeling kon blijven rekenen. Onder deze regeling draait de teller terug wanneer men meer energie opwekt dan men verbruikt. Het energienet doet dan dienst als een virtuele thuisbatterij. Dit zorgde voor een stormloop bij installateurs: veel mensen wilden nog snel zonnepanelen laten plaatsen en dus zaten de orderboekjes goed vol. Het is natuurlijk pijnlijk dat net die mensen nu getroffen worden door de vernietiging door het Grondwettelijk Hof.

Eenmalige premie trekt geïnteresseerden over de streep

Toch is de interesse nog niet gaan liggen. Aan de basis hiervan ligt de zogenaamde eenmalige investeringspremie voor zonnepanelen. Deze eenmalige premie bedraagt op dit moment nog maximaal 1.500 euro, maar wordt de komende jaren elk jaar met 375 euro afgebouwd. Daarom blijft het interessant om zo snel mogelijk zonnepanelen te laten plaatsen. Het kan bovendien ook worden gecombineerd met andere premies, zoals een premie voor een warmtepomp of een premie voor een thuisbatterij.

Hoewel de vraag niet is gaan liggen, merkt de sector wel dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Vroeger werden zonnepanelen namelijk gelegd om maximaal te produceren. Wat men niet verbruikte, leverde toch gewoon op via de terugdraaiende teller. Tegenwoordig gaat de aandacht meer naar de opwekking voor eigen gebruik. Dit wil zeggen dat er meer zonnepanelen worden gelegd die naar het oosten of het westen zijn gericht in plaats van naar het zuiden. Zuidgerichte zonnepanelen leveren dan wel meer stroom op, maar dan vooral overdag. Oost- en westgerichte zonnepanelen wekken vooral ’s ochtends en ’s avonds stroom op, de momenten waarop mensen thuis zijn en energie verbruiken.

Ook de thuisbatterij en warmtepomp doen het goed

Daarnaast krijgen ook andere investeringen een boost. Een voorbeeld daarvan is de thuisbatterij. Zo’n thuisbatterij doet net hetzelfde als de vroegere terugdraaiende teller. In plaats van de energie aan bodemtarieven terug op het net te zetten en het opnieuw duur in te kopen, ontstaat er een nuloperatie waarbij de opgewekte energie alsnog zelf wordt gebruikt. Ook hier is de premie een stuwende factor en ook hier wordt de premie afgebouwd om in 2025 volledig te verdwijnen. Het dwingt zonnepaneleneigenaars om snel te handelen.Ten slotte kiezen eigenaars ervoor om meer elektriciteit te verbruiken zodat ze minder op het net hoeven te zetten. Dit doen ze door de gasaansluiting te vervangen door alternatieven zoals de warmtepomp. Zo’n warmtepomp is milieuvriendelijker en zorgt voor een verbetering van het energielabel. Ook hier zijn er opnieuw interessante premies, terwijl een verbeterd energielabel de vastgoedwaarde doet toenemen.

Meer