Intel gaat 80 miljard euro investeren om chips in Europa te produceren

De plannen voor een fabriek dat halfgeleiders (chips) moet produceren voor auto’s in Ierland, liggen op tafel. Er moeten hierna nog twee fabrieken volgen. “Auto’s worden computers met wielen”, zegt CEO Pat Gelsinger tegen Wired

Een investering van zo’n 80 miljard euro om meer dan tien jaar chips te produceren in Europa. Dat is het plan dat Intel zou kunnen opstellen om aan de marktvraag in Europa te voldoen. Er is namelijk een wereldwijd tekort aan chips. Deze specifieke chips, halfgeleiders genaamd, zijn van fundamenteel belang voor de auto-industrie. Die wil de digitalisering van auto’s versnellen.

Intel CEO Pat Gelsinger sprak erover in een toespraak op de Motor Show in München. “Auto’s worden computers met wielen, we hebben hiervoor iedereen nodig. Het doel is om een ​​innovatiecentrum te creëren in Europa, voor Europa”, zei Geslinger.

De CEO, die sinds februari in functie is, herinnerde eraan dat Intel van plan is om minstens twee ultramoderne fabrieken in Europa te bouwen en zal naar verwachting de locatie tegen het einde van het jaar bekendmaken, meldt Reuters. Speculaties wijzen op Frankrijk en Duitsland als de landen die gekozen zouden kunnen worden. Maar ook Polen, waar Intel reeds aanwezig is, zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Daarnaast bood Gelsinger meer details over het IDM 2.0-plan dat al in maart was aangekondigd. Hij legde uit dat Intel een fabriek voor de productie van halfgeleiders, specifiek voor de autosector, in Ierland zal openen.

Markt gedomineerd door Azië

Het bedrijf beschouwt de autosector als strategisch en schat dat de chips tegen 2030 zo’n 20 procent van de kosten van een premiumvoertuig zullen vertegenwoordigen. Dat is een vervijfvoudiging van de 4 procent in 2019. Interne schattingen van analisten sluiten niet uit dat dat percentage naar 100 stijgt tegen het einde van het decennium. Tegelijkertijd zal Intel een speciale “accelerator”-dienst voor fabrikanten lanceren. De dienst moet hen bijstaan bij het ontwerpen van hun auto’s met behulp van steeds geavanceerdere chiptechnologie.

Sinds de chipcrisis over de hele wereld uitbrak, heeft Intel verklaard ook twee nieuwe fabrieken te willen bouwen in Arizona in de Verenigde Staten. Het prijskaartje bedraagt zo’n 20 miljard dollar. Gelsinger had gehoopt op een interventie van Europese leiders om in de sector te investeren. In de jaren negentig leverden de Verenigde Staten en Europa respectievelijk 37 en 44 procent van de halfgeleiders in de wereld. Nu wordt de markt gedomineerd door spelers uit Azië.

In Washington heeft de Senaat in juni een plan van 52 miljard dollar voor de sector goedgekeurd. Brussel wil zijn aandeel in de productie verdubbelen tot 20 procent in 2030 met het Digital Compass-plan, dat ook door een alliantie van fabrikanten wordt gesteund.

(am)

Meer