Waarom heeft Europa een probleem met halfgeleiders?

De Europese Commissie somt in een nieuw rapport 6 sectoren op waarin de EU ‘sterk afhankelijk’ is van invoer. Het gaat om grondstoffen, batterijen, halfgeleiders, actieve bestanddelen voor geneesmiddelen, waterstof en de cloud. Wat betreft halfgeleiders komt de EC snel met een investeringsplan van 20 miljard euro.

Halfgeleiders hebben de elektrische eigenschappen van een isolator, met als voordeel dat ze elektrische stroom kunnen doorlaten. Ze zijn onmisbaar geworden voor industriële innovaties, zoals elektrische auto’s, 5G in telecommunicatie, kunstmatige intelligentie of zelfs gevechtsdrones. De grootste gebruikers zijn autofabrikanten en smartphonemakers.

Maar waarom zijn deze halfgeleiders zo cruciaal?

1. Het gaat om een markt van meer dan 400 miljard dollar per jaar,  vergelijkbaar met die van alle metalen gecombineerd (van goud tot uranium).

2. Zelfvoorzienend zijn op vlak van halfgeleiders wordt steeds belangrijker. In Q1 2021 heeft de combinatie Stellantis (PSA + Fiat Chrysler) 190.000 voertuigen minder geproduceerd door een gebrek aan halfgeleiders. 

Toch neemt Europa slechts 10 procent van die markt voor zijn rekening, vergeleken met 20 procent voor de VS en 70 procent voor Azië. 

Wat wil Europa doen?

1.  Een alliantie van Europese spelers tot stand brengen. [Omdat de VS met eenzelfde probleem kampen heeft de regering Biden 50 miljard dollar aan overheidssteun beloofd om de Amerikaanse industrie te helpen elektronische chips te produceren.]

2. Een sectorleider zover krijgen dat hij zich op Europees grondgebied vestigt. TSMC (Taiwan) en Samsung (Korea) hebben al voor die eer bedankt. Intel (VS) zou wel bereid zijn een fabriek van 20 miljard dollar te bouwen in Duitsland, maar wil dat de EU voor 8 miljard dollar participeert.

Meer