Intel: ‘Chiptekort kan nog enkele jaren aanhouden’

Volgens chipproducent Intel zal het nog enkele jaren duren vooraleer het wereldwijde chiptekort is opgelost. ‘Doordat we meer thuis werken is er meer vraag naar halfgeleiders die de mondiale toeleveringsketens zwaar onder druk zet’, zei Pat Gelsinger, de CEO van Intel, tijdens virtuele sessie van de beurs Computex in Taipei.

Gelsinger is ervan overtuigd dat het nog enkele jaren kan duren vooraleer de sector de toenemende vraag kan bijbenen. ‘Maar hoewel de industrie stappen heeft ondernomen om de beperkingen op korte termijn aan te pakken, kan het nog een paar jaar duren voordat het ecosysteem de tekorten aan gieterijcapaciteit, substraten en componenten heeft opgelost’, aldus de CEO.

20 miljard dollar aan investeringen

In een interview met The Washington Post in april zei Gelsinger al dat het chiptekort enkele jaren kan duren. Hij benadrukte toen dat zijn bedrijf van plan was om binnen zes tot negen maanden chips te gaan produceren om de tekorten in de Amerikaanse autofabrieken op te vangen.

Intel kondigde in maart een plan van 20 miljard dollar aan om zijn geavanceerde chipproductiecapaciteit uit te breiden door twee fabrieken in Arizona te bouwen en zijn fabrieken open te stellen voor externe klanten. ‘We zijn van plan uit te breiden naar andere locaties in de VS en Europa, om zo een duurzame en veilige toeleveringsketen voor halfgeleiders voor de wereld te garanderen’, zei Gelsinger zonder meer details vrij te geven.

Tekort tot 2023

Intel is overigens niet het enige bedrijf dat ervan overtuigd is dat het chiptekort nog enkele jaren kan aanslepen. Eerder deze maand kwam Forrester, een adviesbureau dat de chipsector opvolgt, met een soortgelijke conclusie naar buiten. Volgens Glenn O’Donnell, vicepresident bij Forrester, zal het tekort pas tegen 2023 volledig zijn opgelost.

Ondertussen weegt het tekort op de productiecapaciteit van verschillende bedrijven, waaronder de autosector. Verschillende autoproducenten, waaronder Ford en Nio, hebben al laten weten dat ze minder wagens zullen produceren in het tweede kwartaal.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20