Instantoverschrijvingen op weg om het nieuwe normaal te worden: 177,6 miljoen overschrijvingen op 2 jaar tijd

We hebben met z’n allen de afgelopen 24 maanden 177,6 miljoen instantoverschrijvingen gedaan. Dat betekent dat één op de zeven overschrijvingen een instantoverschrijving was, leren cijfers van de bankenfederatie Febelfin.

Instantoverschrijvingen werden twee jaar geleden gelanceerd. ‘België was, na enkele voorlopers in de eurozone, één van de eerste Europese landen om instant betalingen aan te bieden’, laat Febelfin weten in een persbericht. Dankzij zo’n overschrijving komt het geld in slechts enkele seconden op de zichtrekening van de begunstigde terecht, ook wanneer die klant is bij een andere bank.

Beschikbaar bij twintig banken

Twintig banken bieden intussen die dienstverlening aan, maar de voorwaarden verschillen van instelling tot instelling. Bij sommige banken, zoals Argenta, zijn instantoverschrijvingen gratis en bij andere spelers, zoals BNP Paribas Fortis, betaalt u een bijdrage per overschrijving.

Desalniettemin hebben al veel mensen een beroep gedaan op een instantoverschrijving. Volgens cijfers van Febelfin zijn er de afgelopen twee jaar 177,6 miljoen instantoverschrijvingen uitgevoerd, waarvan 99,6 miljoen in het coronajaar 2020. Recorddag was 1 december 2020 met maar liefst 512.655 instantoverschrijvingen. In 2019 werden er 59,8 miljoen instantoverschrijvingen geteld en dit jaar staat de teller al op 18,25 miljoen.

‘Vandaag gebeurt één overschrijving op zeven instant. Het gemiddelde bedrag van een individuele instantoverschrijving bedroeg vorig jaar 574 euro’, aldus Febelfin.

Crossborder instant payments

Febelfin gaat nu ook inzetten op instantoverschrijvingen over de landsgrenzen heen. Experts spreken dan over crossborder instant payments. Momenteel bieden Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC deze internationale instantoverschrijvingen al aan. 

‘Het doel is om dit aanbod tegen eind 2021 fors uit te breiden’, aldus Febelfin. Concreet betekent dit dat tegen eind dit jaar alle banken in Europa die instantoverschrijvingen aanbieden, op zijn minst deze crossborder instant payments zullen kunnen ontvangen.’

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20