Instagram-stichters stappen op

Kevin Systrom en Mike Krieger, de stichters van het fotoplatform Instagram, hebben ontslag genomen en verlaten het bedrijf dat in 2012 voor 1 miljard dollar werd overgenomen door Facebook. Dat meldt Systrom zelf in een blogpost.

Instagram werd in 2011 ontwikkeld door Mike Krieger  en Kevin Systrom, twee studenten van de universiteit van Stanford. Al snel toonde Mark Zuckerberg interesse voor het fotoplatform en een jaar later kwamen beide partijen tot een akkoord over een overname.

Instagram is 100 miljard dollar waard

Facebook deed daarmee een gouden zet. Instagram zou volgens berekeningen van de financiële nieuwsdienst Bloomberg vandaag ruim 100 miljard dollar waard zijn, mocht het volledig autonoom zijn.

In juni overschreed Instagram de kaap van de 1 miljard maandelijks actieve gebruikers. Ten tijde van de overname in 2012 waren er dat ‘amper’ 30 miljoen geweest. Volgens de financiële nieuwsdienst Bloomberg is het platform op weg naar een zakencijfer van 10 miljard dollar. Instagram werft dan ook sneller nieuwe gebruikers dan Facebook zelf en stevent volgens de berekeningen van analist Jitendra Waral binnen de 5 jaar op 2 miljard maandelijks actieve gebruikers af. Sinds de overname breidde het fotoplatform ook zijn personeel gevoelig uit: van 13 mensen in 2012 tot meer dan 1.000 vandaag.

Beide stichters melden in de blogpost dat ze nu een tijdje vrij willen nemen om daarna opnieuw met creatieve ideeën voor de dag te komen. 


© EPA

Facebook zag Instagram steeds meer als een concurrent

Volgens insiders zou het tussen Zuckerberg en beide Instagramstichters al een tijd niet meer boteren. Facebook zou Instagram steeds meer als een concurrent zijn gaan beschouwen. Instagram heeft dan ook gebruikers die een pak jonger zijn dan Facebook, wat de foto-app extra attractief maakt voor adverteerders. Ook blijft het platform in de VS groeien, in tegenstelling tot zijn moederbedrijf. Facebook wordt daarentegen steeds populairder bij ouderen terwijl jongeren afhaken. Zo zijn 12- tot 24-jarigen vooral actief op hippere platformen zoals Instagram en Snapchat.

Steeds meer 55-plussers gebruiken Facebook, waarmee ze de grootste bevolkingsgroep op het sociale platform zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Voor Instagram, Whatsapp…

Eerder dit jaar verlieten ook Jan Koum en Brian Acton, de stichters van de berichtenapp Whatsapp, het bedrijf dat ze 4 jaar geleden aan Facebook hadden verkocht. Beide hadden het zo gehad met de Facebookcultuur, dat ze 1,3 miljard dollar (1,1 miljard euro) lieten liggen om het bedrijf van Mark Zuckerberg toch maar vroeger dan gepland te kunnen verlaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20