Instagram kijkt aan tegen boete van 500 miljard voor stelen biometrische data

Instagram wordt beschuldigd van het illegaal kapen van de biometrische gegevens van mensen, zonder dat die zich daar van bewust zijn.

Het gaat om een groepsrechtszaak tegen moederbedrijf Facebook. Zij claimen dat Instagram een tool heeft die gezichtsherkenningstechnologie gebruikt om mensen aan te duiden op foto’s en dat het bedrijf daarmee een soort standaardsjabloon over die persoon creëert, om hen opnieuw te herkennen op nieuwe foto’s.

Gezichtsherkenning

Instagram geeft ook toe dat het op die manier toestaat om mensen quasi-automatisch te taggen op beelden uit de database. Dat staat ook in de gebruiksvoorwaarden, maar volgens de klagers scant Instagram ook de foto’s van andere gebruikers, zelfs als ze geen lid zijn van Instagram. Met andere woorden: als u geen Instagram heeft, maar wel op een foto staat op Instagram, zal het sociale medium een profiel van u aanmaken.

Dat is dan weer een schending van een wet in de Amerikaanse staat Illinois. Die zegt dat u geen biometrische data, gezichtsherkenning bijvoorbeeld, mag verzamelen zonder de toestemming van wie er op de foto staat.

Facebook

‘Eens Facebook de biometrische data van hun Instagramgebruikers heeft, gebruikt het die om hun gezichtsherkenningsprogramma’s voor alle producten die ze hebben, ook de Facebook-app, te verbeteren en deelt het die informatie over verschillende delen van het bedrijf. Facebook doet dat zonder de gebruikers daar enige informatie over te geven, wat nochtans verplicht is door de wet in Illinois’, staat te lezen in de aanklacht.

Het is niet de eerste keer dat de wet uit de staat een doorn in het oog van de sociale mediareus is. Vorige maand bood het bedrijf tot 650 miljoen dollar in een minnelijke schikking. Facebook zou met een vergelijkbare gezichtsherkenningstool Facebookgebruikers identificeren, zonder hun toestemming.

Deze nieuwe zaak wil een schadevergoeding voor een maximum van 100 miljoen Instagramgebruikers. Volgens het strafwetboek in Illinois kan dat Instagram op een boete van 1.000 tot 5.000 dollar per inbreuk komen te staan. Dat is een maximumboete van 500 miljard dollar, als het bedrijf veroordeeld wordt. Op het moment van schrijven is de marktwaarde van het bedrijf zowat 740 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20