Monumentale inhaalbeweging: EU op schema voor vaccinatiedoelstelling van 70 procent

De Europese Unie is goed op weg om tegen het einde van de zomer minstens 70 procent van de volwassen bevolking volledig te vaccineren. De schatting is gebaseerd op het huidige percentage van personen die 18 jaar of ouder zijn en al hun eerste prik kregen, zegt de Europese Commissie dinsdag.

EU-commissaris voor Gezondheid, Stella Kyriakides, zei dat er een belangrijke mijlpaal is bereikt: 70 procent van de volwassenen heeft een eerste dosis gekregen en 57 procent is al volledig gevaccineerd. Uit de prognoses bleek dat de EU haar doel tegen het einde van de zomer zou bereiken, zei ze in een verklaring.

De vaccinatiecampagne van de EU kende een trage start in vergelijking met Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dat heeft te maken met de vertraagde levering van de vaccindoses. Het gaat vooral over die van AstraZeneca, waartegen een rechtszaak werd aangespannen voor het niet nakomen van de levering van afgesproken doses.

Na een sterke toename van de leveringen vanaf het tweede kwartaal, met name van het vaccin van Pfizer-BioNTech, heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gezegd dat de EU momenteel tot de wereldleiders behoort.

“Het inhaalproces is zeer succesvol geweest, maar we moeten onze inspanningen voortzetten“, zei ze.

“De Delta-variant is zeer gevaarlijk. Ik roep daarom iedereen – die de mogelijkheid heeft – op zich te laten vaccineren. Voor hun eigen gezondheid en om anderen te beschermen,” vervolgde ze.

Lees ook: Franse werknemers zonder coronapas kunnen ontslagen worden

(jvdh)

Meer
Lees meer...
Markten