ING rekent in België negatieve rente aan vanaf 1 miljoen euro

De grootbank ING komt – als eerste Belgische grootbank – met een negatieve rente voor grote klanten. Iedereen die meer dan 1 miljoen euro op zijn zichtrekening heeft staan, betaalt daar 0,5 procent op.

Het zat er al even aan te komen en nu is het ook officieel. Grote klanten bij ING betalen 0,5 procent rente op het spaargeld dat ze op een zichtrekening hebben staan.

Ook voor de gereglementeerde spaarrekeningen verandert een en ander. Vanaf 1 januari 2021 mag daar nog maximaal 1 miljoen euro op staan. Elke euro erboven zal worden overgeschreven naar een zichtrekening. Tot 1 miljoen euro zal die zichtrekening een nulrente hanteren. Ga je daar dan boven, slik je opnieuw de negatieve rente.

Belangrijk: de regel geldt per rekening, niet per klant. Het volstaat dus in principe om geld te spreiden over meerdere rekeningen om de strafrente te ontwijken.

De bank verwijst voor de beslissing naar ‘de huidige marktomstandigheden’ en het lagerenteklimaat. Banken parkeren dagelijks geld dat ze niet gebruiken voor kredieten op rekeningen bij de Europese Centrale Bank en betalen daar sinds 2014 zelf 0,5 procent rente op.

Minimumrente

Daarom besliste ING in 2016 al om bedrijfsklanten een negatieve rente aan te rekenen. Een algemeen drempelbedrag gold daarbij niet. ING werkte ‘op maat’: per klant werden afspraken gemaakt over de rentetarieven. Wie vanaf welk bedrag dan een negatieve rente moet slikken, wil ING om concurrentiële redenen niet preciseren.

Triodos

Het bedrijf benadrukt dat maar 1 procent van de bedrijfsklanten en minder dan 0,1 procent van de particulieren meer dan 1 miljoen euro op zijn rekening heeft staan. ‘De meerderheid van de klanten zal hier dus niet door geraakt worden’, klinkt het in een persbericht.

Eerder kondigde de duurzame bank Triodos al aan dat ze gereglementeerde spaarrekeningen afschaft en geen rente meer betaalt op spaargeld. Vanaf een half miljoen euro wordt de rente zelfs negatief.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.