Inflatiespook duikt weer op: hoe reageert de Fed?

De Europese Centrale Bank hield vorige week haar beleid onveranderd, ondanks toenemende zorgen over oplopende prijzen. De komende dagen zijn alle ogen gericht op haar Amerikaanse tegenhanger: de Federal Reserve. Ook in de Verenigde Staten gaat het debat over deze cruciale vraag: is de huidige hoge inflatie tijdelijk, of een blijver?

De Amerikaanse inflatie, de stijging van het algemene prijspeil, sprong in mei onverwacht naar 5 procent, of het hoogste peil sinds de zomer van 2008. Dat was de periode van de bankencrisis. In de daaropvolgende crisismaanden dook de inflatie naar omlaag en kreeg de Amerikaanse economie zelfs dalende prijzen, of deflatie, te zien.

De grote vraag vandaag is of de recente klim die de Amerikaanse grafiek laat zien – die nog steiler is dan in 2008 – verder doorschiet richting 6 procent en meer, dan wel terugkeert naar ‘normale’ niveaus van 2 à 3 procent. De Wall Street Journal wijst erop dat Amerikanen jonger dan 40 zich oplopende inflatie moeilijk kunnen voorstellen, omdat ze dat simpelweg nooit hebben meegemaakt. De laatste keer dat de inflatie boven 10 procent uitkwam, was 1981.

Inflatie VS – bron: US Bureau of Labor Statistics

Janet Yellen versus Jamie Dimon

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, vergadert dinsdag en woensdag over de kwestie. Haar expansieve monetaire beleid, met een nulrente en maandelijkse steunaankopen van obligaties, geeft de Amerikaanse economie stimulansen om uit het coronadal te klauteren, maar is volgens critici ook de onderliggende oorzaak van de oplopende inflatie.

Maar volgens Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen, een voormalig voorzitster van de Fed, is de hoge inflatie voorbijgaand en een gevolg van de heropening van de economie na de coronacrisis. Dat leidt tot tijdelijke ‘bottlenecks’ in de economie. ‘Er is geen inflatieprobleem, al blijven we wel waakzaam’, zegt Yellen.

Niet iedereen is daarvan overtuigd. Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase en wellicht Amerika’s bekendste bankier, zegt dat zijn bank grote bedragen cash bijhoudt – op de balans staat 500 miljard dollar – en voorlopig niet in Amerikaans staatspapier investeert, omdat de bank verwacht dat de Fed zijn beleidsrentes zal moeten verhogen om de inflatie te beteugelen. En dat gaat leiden tot interessantere beleggingen met hogere rentes, is zijn redenering.

‘We hebben veel cash en we gaan heel geduldig zijn, want ik denk dat er een heel goede kans is dat de inflatie meer dan alleen maar tijdelijk zal zijn’, verklaarde Dimon bij zakenzender CNBC. Ook andere grote financiële spelers lijken rekening te houden met langdurige inflatie.

Hints

De Fed kan de inflatieverwachtingen temperen door haar stimulusbeleid af te bouwen, of een hint te geven dat ze dat van plan is. De consensus onder beleggers was tot voor kort dat de beleidsrente nog minstens twee jaar nul of licht negatief blijft, dus tot diep in 2023. Het wordt uitkijken of Fedvoorzitter Jerome Powell woensdag een toespeling gaat maken op een vroegere renteverhoging.

Powell zal met zijn Fedcollega’s elk woord goed wikken en wegen, want zowel de obligatie-, aandelen- als wisselmarkten zullen met meer dan gewone belangstelling willen weten hoe groot de Fed het inflatiespook inschat.

(mah)

Lees ook: ‘Kappersinflatie’: waarom de prijzen even gaan versnellen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.