Inflatie in VS duikt onder de 5 procent

De inflatie in de Verenigde Staten (VS) kwam in april uit op 4,9 procent (op jaarbasis), tegenover 5 procent in maart. Daarmee lijkt de zogenaamde desinflatie te vertragen. Maar er is ook goed nieuws: de kerninflatie zwakt af.

In het nieuws: Uit het inflatierapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat de consumentenprijzen in de VS met 4,9 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

 • Het inflatiecijfer ligt lager dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een geldontwaarding van 5 procent.
  • Op maandbasis steeg de inflatie in april met 0,4 procent, na een stijging met 0,1 procent in maart.
 • Een ander belangrijk cijfer is de kerninflatie – zonder energie en voeding. Dat cijfer kwam in april uit op 5,5 procent. Dat is iets minder dan in maart (5,6 procent).
 • Het ministerie merkt op dat de gestegen huisvestingsprijzen de grootste bijdrage leveren aan de inflatie, gevolgd door de toegenomen prijzen voor tweedehandswagens en vrachtwagens en duurdere benzine. “De benzineprijs compenseert de afzwakking van de andere energieprijzen. De energie-index steeg in april uiteindelijk met 0,6 procent (op maandbasis)”, klinkt het.
  • De olieprijzen zaten afgelopen maand in de lift na de beslissing van OPEC+ om de productie te verminderen. Intussen zijn die prijzen opnieuw gedaald.

Een gemengd rapport

De essentie: In het rapport zit er zowel goed als slecht nieuws.

 • Om te beginnen het slechte nieuws: de inflatie (op jaarbasis) zwakt maar lichtjes af. Tussen februari en maart was die met een vol procentpunt gedaald, van 6 naar 5 procent.
  • Sinds het hoogtepunt medio vorig jaar is de inflatie in de VS onafgebroken gedaald. Die desinflatie gaat weliswaar niet van leien dakje: in januari was die al bijna tot stilstand gekomen.
 • De dalende kerninflatie, een belangrijke indicator voor de Fed, is dan weer goed nieuws. Al moeten we nog een hele weg afleggen om de doelstelling van de centrale bank te bereiken, namelijk een inflatie van 2 procent.
 • Het valt af te wachten hoe de Fed op dit nieuws zal reageren. De centrale bank heeft de rente vorige week met 25 basispunten opgetrokken en hintte tijdens een toelichting van het rentebesluit op een eventuele rentepauze. Maar intussen is duidelijk geworden dat de arbeidsmarkt krap blijft en de hoge inflatie nog niet van de baan is.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.