Jens Weidmann, hoofd van de Duitse centrale bank, heeft opgeroepen om de pandemie-gerelateerde obligatieaankopen van de Europese Centrale Bank “stapsgewijs af te bouwen”. Hij deed die oproep omdat “de inflatie niet dood is” en waarschuwde voor het risico dat de energieprijzen zullen stijgen.
Baas Bundesbank vergelijkt inflatie met de Galapagosreuzenschildpad: “Ten onrechte als uitgestorven beschouwd”
Waarom is dit belangrijk?
Als de centrale bank van de grootste economie van de eurozone spreekt, dan luistert de wereld.De inflatie in de eurozone steeg in mei tot 2 procent, de eerste keer in meer dan twee jaar dat het percentage boven het streefcijfer van de ECB uitkwam. In de grootste economie van Europa steeg ze - mede door een CO2-belasting in Duitsland - zelfs tot 2,4 procent. Weidmann zei dat de inflatie in Duitsland later dit jaar kan oplopen tot 4 procent en voegde daaraan toe: "Dit vermindert de koopkracht van particuliere huishoudens."
Klimaatbeleid. “Inflatie is niet dood“, zei Weidmann, een van de meer conservatieve haviken in de raad van bestuur van de ECB. Hij vergeleek de inflatie met de Galapagosreuzenschildpad, die “100 jaar lang ten onrechte als uitgestorven werd beschouwd”. Hij liet optekenen dat er “opwaartse risico’s” waren voor de inflatievooruitzichten.
- De inflatie zal volgend jaar blijven stijgen als de olieprijzen niet terugvallen, zoals algemeen wordt verwacht, zei hij, eraan toevoegend: “Bovendien kunnen politici extra klimaatbeschermingsmaatregelen nemen en zo de energieprijzen opdrijven.”
Corona-uitgaven. Het stimuleringsprogramma van de ECB om de economische gevolgen van de pandemie te verzachten, moet worden beëindigd “zodra de noodsituatie is overwonnen”, zei Weidmann in een toespraak op maandag.
- “Dankzij de vaccinatie is de economie van de eurozone nu op weg om de crisis te boven te komen”, aldus de Bundesbank-baas, die eraan toevoegde dat dit “gevolgen” heeft voor het pandemische noodaankoopprogramma (PEPP) van de ECB, het vlaggenschip van haar crisisbestrijdingsbeleid.
- De ECB heeft het tempo van het PEPP in maart opgevoerd en heeft nog iets meer dan 700 miljard euro van de in totaal 1,85 miljard euro te besteden in het programma, dat ten minste tot maart 2022 moet lopen.
- Het opkopen van obligaties zal stoppen wanneer de ECB oordeelt dat de coronaviruscrisis voorbij is. Weidmann zei dat het PEPP moet worden beëindigd wanneer alle “opmerkelijke” coronamaatregelen zijn opgeheven en het economisch herstel “solide” is.
- Hij voegde eraan toe dat de eurozone naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 haar pre-pandemische productieniveau zal bereiken.
- “Om het PEPP echter niet plotseling te hoeven beëindigen, zouden de nettoaankopen vooraf stapsgewijs kunnen worden afgebouwd”, zei hij.
Botsing. Zijn opmerkingen leidden tot een botsing met andere leden van de raad van bestuur van de centrale bank over de toekomstige koers van haar beleid, weet de Financial Times. De beleidsmakers komen volgende maand bijeen, maar er wordt algemeen verwacht dat ze pas tijdens hun vergadering in september een besluit zullen aankondigen.
- Zo contrasteerden zijn opmerkingen met die van Fabio Panetta, lid van de directie van de ECB, die maandag in een toespraak zei: “We lijken niet op schema te liggen om de economie warm te laten draaien.” Hij waarschuwde dat “de slapte in de economie waarschijnlijk nog enige tijd groot zal blijven”.
Daling. Economen verwachten dat uit nieuwe gegevens van woensdag zal blijken dat de inflatie in juni licht is gedaald. Hoewel de centrale bank heeft voorspeld dat de prijsgroei volgend jaar zal afnemen, benadrukte Weidmann de noodzaak om “waakzaam te blijven”. (mah)
Lees ook: Jerome Powell verwacht dat de inflatie zal terugkeren naar 2 procent