Inflatie eurozone zwakt af, maar blijft ruim een tweevoud van doelstelling ECB

Inflatie eurozone zwakt af, maar blijft ruim een tweevoud van doelstelling ECB
Christine Lagarde – Paul Hanna/Bloomberg via Getty Images

De inflatie in de eurozone bedroeg in september 4,3 procent, leert het inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat. Daarmee zijn de consumentenprijzen (op jaarbasis) minder fors gestegen dan in augustus. Dat is een hoopgevend signaal, maar de geldontwaarding moet nog halveren om de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) te bereiken.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met de rente te verhogen. Dat verstrakkend geldbeleid moet ervoor zorgen dat de inflatie daalt. De monetaire instelling streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn). Sinds het hoogtepunt vorig jaar is de geldontwaarding afgezwakt van 10,6 naar 4,3 procent.

In het nieuws: De inflatie in de eurozone is forser gedaald dan verwacht.

  • Economen hadden voor september een inflatie van 4,5 procent verwacht. Uiteindelijk zijn de consumentenprijzen “slechts” met 4,3 procent gestegen. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2021. In augustus kwam de inflatie nog uit op 5,2 procent.
  • De kerninflatie – zonder voeding, tabak en energie – bedroeg de voorbije maand 4,5 procent, tegenover 5,3 procent in augustus.

Deflatie in Nederland

Details: Zoals altijd laat Eurostat ook zijn licht schijnen over de prijsevolutie in de lidstaten. Die gebruikt daarvoor de geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP). Het statistiekbureau baseert zich dus niet op de inflatiecijfers die de landen zelf publiceren. Op die manier kan Eurostat de geldontwaarding in de lidstaten vergelijken.

  • Nederland springt daarbij in het oog. Het is de enige lidstaat van de eurozone waar de prijzen in september lichtjes zijn gedaald (-0,3 procent).
  • Volgens de index van Eurostat bedroeg de Belgische inflatie afgelopen maand 0,7 procent. Dat is de zwakste prijsstijging van alle lidstaten.
  • Nergens in de eurozone zijn de consumentenprijzen zo fors gestegen als in Slowakije. De inflatie kwam daar uit op maar liefst 8,9 procent. Kroatië (7,3 procent) en Slovenië (7,1 procent) vervolledigen de top 3.

Impact zwakkere inflatie eurozone op rentebeleid ECB

Vooruitblik: Dat zowel de inflatie als kerninflatie aan kracht verliezen is goed nieuws voor de ECB. De nood om een vervolg te geven aan de renteverhogingen wordt daardoor kleiner.

  • Om een inflatie van 2 procent te bereiken, heeft de ECB sinds de zomer van 2022 de rente met maar liefst 450 basispunten opgetrokken tot 4 procent, het hoogste niveau in de geschiedenis van de centrale bank.
    • Beleggers verwachten dat dit wel eens de laatste renteverhoging kan zijn. ECB-voorzitter Christine Lagarde zei tijdens een toelichting van het rentebesluit dat een rente van 4 procent hoog genoeg is als “die wordt aangehouden voor een voldoende lange periode.”
    • De ECB verwacht dat de inflatie dit jaar 5,6 procent zal bedragen, om vervolgens af te zwakken tot 3,2 procent in 2024 en 2,1 procent in 2025.

Wat zeggen experts?

  • Volgens Frederik Ducrozet, econoom bij de vermogensbeheerder Pictet Asset Management, zal de inflatie in oktober verder afzwakken. De ECB-watcher stelt zich op X (ex-Twitter) de vraag of de renteverhoging in september wel noodzakelijk was.
  • Bert Colijn, econoom bij ING, waarschuwt dat het te voorbarig is om de overwinning op de inflatie uit te roepen. “Hogere olieprijzen zijn een punt van zorg. De energieprijzen zijn de afgelopen maanden minder sterk gedaald dan verwacht en zullen opnieuw positief bijdragen aan de inflatie nu de olieprijs is gestegen tot boven 90 dollar per vat”, klinkt het.
    • “De grote vraag is of dit opnieuw significante tweede-ronde-effecten zal veroorzaken. In het huidige, veel zwakkere economische klimaat geven bedrijven aan dat hun prijszettingsvermogen verzwakt. Dit lijkt een significante opleving van de inflatie te beperken”, voegt hij er wel aan toe.
    • De econoom concludeert dat de inflatie geleidelijk aan zal blijven afzwakken, maar dat het tempo zeer onzeker is. Hij verwacht daarom dat de ECB-rente nog een tijdje op een hoog niveau zal blijven.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.