Industrie eurozone krijgt opnieuw klappen

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is in december verder weggezakt. Dat blijkt uit de economische cijfers die maandagmorgen werden vrijgegeven door onderzoeksbureau Markit.

De inkoopmanagersindex (PMI) van de industriesector in de eurozone kwam uit op een stand van 45,9 waar economen op een stand van 47,3 hadden gerekend. De PMI is een belangrijke indicator van de gezondheid van een bepaalde economische sector of regio. Een stand hoger dan 50 wijst op groei, lager betreft het een krimping. In november kromp de industrie ook al, toen kwam de index uit op een stand van 46,9.

De dienstensector in de eurozone groeide wel. De inkoopmanagersindex voor die sector bereikte een stand van 52,4, iets boven de 52 die economen voorspelden. De gecombineerde inkoopmanagersindex kwam uit op 50,6.

Sputterende Duitse motor

Ook de Duitse industrie, traditioneel de motor van de Europese economie, kende een moeilijke maand. De inkoopmanagersindex van de nijverheidssector van onze oosterburen kwam uit op een stand van 43,4. Economen hadden rekening gehouden met een stand van 44,6. In november was de index uitgekomen op 44,1.

De Duitse dienstensector noteerde een stand van 52, volgens verwachting van de economen. De samengestelde index kwam uit op 49,4. Hier hadden economen een stand van 49,9 voorzien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20