Indonesië achterna: Thaise premier wil hoofdstad verhuizen

De Thaise premier, Prayut Chan-o-cha, denkt erover na om de hoofdstad van zijn land te herlokaliseren. Opmerkelijk: eind augustus kwam de Indonesische president met een gelijkaardig plan op de proppen.

Het voorstel kwam er tijdens een seminarie van de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling in Thailand. Chan-o-cha denkt dat het verhuizen van de hoofdstad een oplossing kan zijn voor verschillende problemen waarmee Bangkok kampt. Voorbeelden zijn de overbevolking, de vervuiling, de frequente files en de dreiging van de stijgende zeespiegel.

2 mogelijkheden

In Bangkok wonen meer dan 10,35 miljoen mensen en zijn er stevige verkeersproblemen. Volgens de TomTom Traffic Index, een overzicht van de steden wereldwijd die lijden onder hevige verkeersopstoppingen, staat Bangkok op plaats 8. De Indische stad Mumbai voert de lijst van steden met het ergste verkeer aan.

Prayut Chan-o-cha
President Chan-o-cha in gesprek met zijn Indische collega – EPA

Concreet zijn de plannen nog niet, maar Chan-o-cha had alvast 2 opties in gedachten. De eerste is een verhuis naar een omliggende stad, die niet te ver of te duur is. De tweede is uitwijken naar de periferie rondom Bangkok. ‘In ieder geval is een verhuis van de overheidsgebouwen mogelijk onder mijn bewind, maar uitgebreid onderzoek naar de sociale en economische impact is nodig’, klonk het nog bij de premier.

Chan-o-cha is niet de eerste

Ook Thaksin Shinawatra, premier van Thailand tussen 2001 en 2006, deed al eens een gelijkaardig voorstel. Hij wilde Nakhon Nayok, een stad op zo’n 100 kilometer van Bangkok, omdopen tot de administratieve hoofdstad van Thailand. Dat plan is een stille dood gestorven, net zoals enkele studies uit 2017. Toen was het plan om de overheidsgebouwen naar de provincie Chachoengsao te verplaatsen.

Maar waarschijnlijk heeft de huidige Thaise premier de mosterd gehaald bij een ander Aziatisch land: Indonesië. Eind augustus kondigde de president Joko Widodo aan dat de administratieve hoofdstad verhuist van Jakarta naar de stad Balikpapan. Die verhuis staat in 2024 gepland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20