Indien Chinees-Europese handelsrelaties verder verslechteren: andere Aziatische markt ligt op vinkenslag

In Vietnam wordt met grote belangstelling de evoluties in de handelsrelaties tussen China en de Europese Unie gevolgd. Door de opschorting van het Comprehensive Agreement on Investment (CAI) tussen China en de Europese Unie, zullen Europese investeerders immers wellicht naar andere opportuniteiten op de Aziatische markt op zoek gaan. Daarbij wil Vietnam zich als een potentiele partner aandienen. Het Zuid-Aziatische land kan immers al op sterke diplomatieke banden en goede handelsrelaties met Europa terugvallen.

“De complexere handelsbetrekkingen met China zorgen er wellicht voor dat investeerders uit de Europese Unie naar andere opportuniteiten zullen uitkijken”, merkt Tuan Le Anh, onderzoeksverantwoordelijke bij analist Dragon Capital, op. “Vietnam kan daarbij zonder meer als een topbestemming voor investeringen worden bestempeld.” 

Exporteur

Vietnam wierp zich het vorige decennium op als een van de snelst groeiende economieën van Azië. Het land kende ook vorig jaar, ondanks de uitbraak van de coronacrisis, een verdere economische groei. Vietnam was tevens één van de partijen die het meest voordeel heeft gehaald uit handelsoorlog die drie jaar geleden tussen de Verenigde Staten en China losbarstte. Daarbij beslisten vele Amerikaanse en Japanse bedrijven om hun productie uit China weg te halen en naar Vietnam over te hevelen.

De handel tussen Vietnam en de Europese Unie heeft de voorbije jaren al een sterke groei laten optekenen. In de rij met grootste handelspartners van de Europese Unie, was Vietnam vorig jaar al tot een vijftiende plaats opgeklommen.

De Europese Unie is inmiddels, na de Verenigde Staten, de grootste exportmarkt voor Vietnam geworden. Vietnam voerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor ongeveer 10 miljard dollar naar de Europese Unie uit. Dat was 18 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Op het vlak van investeringen in Vietnam heeft de Europese Unie echter nog altijd een beduidende achterstand ten opzichte van andere landen. Twee jaar geleden liet de Europese Unie 6,1 miljard euro directe investeringen in Vietnam optekenen. Diezelfde periode kwamen Zuid-Korea en Japan echter aan een gezamenlijk bedrag van meer dan 60 miljard dollar.

Ongelijk verdeeld

Vietnam ontving de eerste zes maanden van dit jaar 15,3 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen. Het grootste deel van dat bedrag kwam van Singapore (5,64 miljard dollar), Japan (2,44 miljard dollar) en Zuid-Korea (2,05 miljard dollar).

Nederland is eveneens een belangrijk investeerder in Vietnam, maar de andere lidstaten van de Europese Unie volgen op een grotere afstand. Frankrijk staat pas op de zestiende plaats, gevolgd door Duitsland en Luxemburg. België volgt op een 22ste plaats.

“Ook de groei van de Europese investeringen in Vietnam is ongelijk verdeeld”, zeggen de analisten. “De voorbije twaalf maanden heeft Duitsland zijn directe investeringen in Vietnam met 7,6 procent opgevoerd en ook België toonde een stijging met 6,4 procent.”

Andere Europese lidstaten halen echter beduidend lagere groeicijfers. Nederland en Frankrijk laten amper een groei van iets meer dan 1 procent optekenen. In Luxemburg is er amper sprake van 0,6 procent. Zuid-Korea en Japan, die nochtans al zware investeringen in Vietnam kunnen terugvallen, toonden daarentegen een groei van respectievelijk 5,5 procent en 4,9 procent.

“Toch maken alle aanwijzingen duidelijk dat Vietnam rijp is voor meer Europese investeringen”, benadrukt Anh. “Uit een rapport van de Europese Kamer van Koophandel in Vietnam bleek dat Europese bedrijven veel vertrouwen hadden in de lokale markt. Het succes van Vietnam bij het ondertekenen van verschillende handelsverdragen bieden aan Europese investeerders in het land een veilig ondernemingsklimaat.”

Ratificatie

“Of Vietnam hiervan de vruchten kan plukken, zal echter afhangen van de mate waarin het land erin kan lukken zichzelf voor investeerders aantrekkelijker te maken”, voert Le Hong Hiep, onderzoeker bij het Vietnam Studies Program aan het Iseas-Yusof Ishak-instituut, aan. “Het land doet inspanningen, maar er zijn nog steeds uitdagingen.”

“De Europese wet bepaalt onder meer dat de vrijhandelsovereenkomst pas in werking treedt wanneer elke lidstaat tot een ratificatie is overgegaan”, verduidelijkt Hiep. “Indien dat proces snel verloopt en de overeenkomst vlug in werking kan treden, kan Vietnam een belangrijke voorsprong uitbouwen met het aantrekken van meer Europese investeringen.”

“Indien de procedures echter blijven aanslepen, dreigt het land zijn kans op grotere Europese investeringen verloren te zullen zien gaan.” Het zal volgens Hiep ook belangrijk zijn hoe de nieuwe Vietnamese regering van premier Pham Minh Chinh, die in maart werd verkozen, tot zakelijke hervormingen zal overgaan.

(am)

Meer