Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Indiase economie zet groei van 7% neer

Logo Business AM
Economie

05/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Indiase economie zal dit jaar wellicht een groei met 7 procent kennen. Dat betekent een versnelling tegenover vorig jaar, toen het land een economische groei met 6,8 procent meldde. Dat heeft Nirmala Sitharaman, Indiaas minister van financiën, aangekondigd. Het voorbije jaar was de Indiase economische groei tot het laagste niveau in vijf jaar tijd teruggevallen. Het financiële jaar loopt in India, de zesde grootste economie van de wereld, van april tot maart.

Krishnamurthy Subramanian, economisch adviseur van de Indiase regering, hoopt dat investeringen uit de privésector die groei zullen ondersteunen. Hij roept tevens op tot de introductie van soepeler arbeidswetten.

Verkiezingen

“Tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar viel de economische groei van India terug tot 5,8 procent,” aldus minister Sitharaman. “Dat betekende het absoluut dieptepunt van de voorbije jaar. Zowel de bestedingen van de consumenten als de investeringen van het bedrijfsleven kenden tijdens die maanden een aanzienlijke vertraging.”

“Daarnaast was er ook een dalende industriële productie. De autoverkoop kende eveneens een achteruitgang. Dat alles deed de vrees rijzen voor een diepere economische dalperiode. Die moeilijke periode moet echter wellicht aan de voorbereidingen van de nationale verkiezingen worden toegeschreven.”

De Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi en Nirmala Sitharaman haalde tijdens de voorbije nationale verkiezingen in april en mei een overtuigende overwinning. Narendra Modi staat echter onder grote druk om een sterke economisch groei te handhaven en de tewerkstelling op te drijven.

“We mogen nochtans verwachten dat de volgende maanden een economische versnelling zullen tonen,” aldus minister Sitharaman. Zij wijst er daarbij op dat de olieprijzen de volgende periode wellicht een daling zullen kennen. Dat zal volgens de minister belangrijke economische impulsen mogelijk maken.

Investeringen

“De groei van de Indiase economie zal worden gedragen door investeringen en consumptie,” betoogt Nirmala Sitharaman. “Die groeivooruitzichten krijgen bovendien steun van een verdere politieke stabiliteit.” De minister zegt ook goede vooruitzichten te hebben voor de investeringen.

De voorbije zeven jaar lieten de investeringen een dalende curve optekenen, maar volgens Nirmala Sitharaman lijkt de bodem bereikt. De minister zegt de volgende periode onder meer bij de banken opnieuw een verhoogde kredietactiviteit te verwachten.

De Indiase economie hoopt tegen midden volgend decennium een omvang van 5 biljoen dollar te bereiken. “Dat is een verdubbeling tegenover het huidige niveau,” waarschuwt econoom Krishnamurthy Subramanian. “Om die ambities te realiseren, is er een gemiddelde jaarlijkse economische groei met 8 procent nodig.”

“De politieke stabiliteit kan echter een positief sentiment creëren dat de basis zou kunnen leggen voor bijkomende economische impulsen. Een sterkere benutting van de industriële capaciteit zou daarbij ook het investeringsniveau gevoelig kunnen opvoeren.”

 


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks