Indaver verwerft vergunningen voor afvalenergiecentrale in Essex

Afvalverwerker Indaver heeft alle noodzakelijke vergunningen in handen om een afvalenergiecentrale te bouwen in het Engelse Essex. Dat meldt het bedrijf donderdag. De investering van 555 miljoen euro is een van vier grote waste-to-energyprojecten van Indaver in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Op de Rivenhall airfield site in Essex plant Indaver een installatie die 595.000 ton niet-recycleerbaar afval kan verwerken. De energie die daarbij vrijkomt, wordt omgezet tot 49,9 MW elektriciteit voor zo’n 60.000 gezinnen. Indaver wil nog dit jaar starten met de bouwwerken, zodat de installatie kan opstarten in 2025.

Na Essex komt Belfast en Aberdeen

Het Rivelhall-project is Indavers derde project in het VK voor de productie van energie uit afval. Het Belgische bedrijf is momenteel de laatste investeringskandidaat voor een afvalverwerkingsproject in Belfast (Noord-Ierland) ter waarde van 266 miljoen euro. Daarnaast haalde Indaver recent het contract voor het opereren van een centrale in Aberdeen (Schotland). Die laatste moet in 2022 operationeel zijn.

In Ierland opereert Indaver al een afvalenergiecentrale voor 260.000 ton afval ten noorden van Dublin. Er zijn ook plannen voor een gelijkaardige installatie in Cork, in het zuiden van Ierland.

Energie halen uit afval

De installaties bieden volgens Indaver-CEO Paul De Bruycker een oplosing voor niet-recycleerbaar afval van gezinnen. ‘We creëren waarde uit dit afval door energie terug te winnen bij het verwerkingsproces. Zo past dit project perfect in de strategie van het Verenigd Koninkrijk op vlak van hernieuwbare energie en draagt het bij tot een verminderde uitstoot van broeikasgassen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20