In Kroatië staan nog twee huizen te koop voor 13 eurocent, dus handel snel

Er is een volgend Mediterraan land waar u nu een tweede leven kan beginnen voor minder dan een euro. Na Italië begint nu ook Kroatië leegstaande huizen aan te bieden voor enkele eurocenten. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Kroatië verkoopt die woonsten alleen aan personen jonger dan 40 jaar, die bovendien bereid zijn om minstens 15 jaar te blijven.

Het noordoostelijke Legrad was ooit een van de drukst bewoonde regio’s in Kroatië. Sinds de implosie van het Oostenrijks-​Hongaarse Rijk een eeuw geleden is de bevolking langzaam gestagneerd. Vandaag woont er bijna niemand meer. De lokale overheid is wanhopig op zoek naar manieren om nieuwe jonge bewoners aan te trekken.

Daarvoor zijn de Kroaten schijnbaar de mosterd bij hun Italiaanse buren gaan halen. Daar worden namelijk al enkele jaren leegstaande dorpen in het zuiden van het land verkocht voor een peulschil. Het bestuur van Legrad gaat leegstaande huizen verkopen voor 16 dollarcent, ofwel 13 eurocent.

Stevige voorwaarden

Betekent dit dat u dan onmiddellijk eigenaar kan worden van een vakantiehuis in Kroatië? Ja en nee. Er hangen wel enkele stevige voorwaarden vast aan de aankoop van zo’n Kroatisch optrekje.

De belangrijkste factor voor de Kroaten lijkt de leeftijd van kandidaat-immigranten te zijn. U moet jonger dan 40 jaar zijn om een leegstaand huis nabij Legrad aan te kopen. Verder zal u ook moeten aantonen dat u in uw eigen land een degelijk inkomen genoot. Tenslotte is er nog de grootste voorwaarde: wie een huis koopt zal zeker 15 jaar in de regio moeten blijven wonen.

Wie in aanmerking komt en niet geschrokken is door die lange verblijfsperiode, zal van de overheid na aankoop van een huis ook nog zo’n 25.000 Kroatische kuna krijgen om het huis te renoveren. Dat is zo’n 3.337 euro. De werkgelegenheid in de buurt bestaat uit nijverheden zoals de voedselindustrie, de houtverwerkende sector en de metaalindustrie.

De tijd dringt

Volgens de overheid van Legrad was er al enorm veel belangstelling voor de huizen vanuit landen zoals Oekraïne, Rusland, Turkije, Colombia en Argentinië.

Wie inderdaad besluit te emigreren naar deze regio, zal een gemeenschap van zo’n 2.250 mensen vervoegen. Zo’n 70 jaar geleden woonden daar nog dubbel zoveel mensen.

De tijd dringt trouwens ook. Er worden op dit moment nog maar zo’n 19 huizen aangeboden voor enkele eurocenten. Inmiddels zijn al 17 van die huizen verkocht, liet de lokale overheid weten aan persagentschap Reuters.

De meesten van die huizen zijn trouwens in bijzonder slechte staat, met beschimmelde muren en ontbrekende deuren en ramen.

Lees ook: Te mooi om waar te zijn: niet iedereen is blij met verkoop Italiaanse 1 euro-huizen

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20