In Frankrijk lukt het wel: corona-app volgt bevolking na lockdown

Onze zuiderburen zijn erin geslaagd een trackingapp te ontwikkelen om te controleren wie waar en hoe met het coronavirus besmet is geraakt. Hij wordt vanaf 11 mei gebruikt. In België komt zo’n app er waarschijnlijk niet.

De app, die StopCovid heet, is onder andere ontwikkeld door het softwarebedrijf Dassault Systèmes, de IT-consultant Capgemini en het telecombedrijf Orange. Hij is goedgekeurd door de Franse overheid, maar op voorwaarde dat hij de bescherming van de vrijheid respecteert. Regelmatig zal geëvalueerd worden of de app nog nuttig is.

StopCovid komt dus vanaf 11 mei op de markt, omdat dan de Franse lockdown eindigt en mensen elkaar weer zullen ontmoeten. Daarom wil de overheid in kaart brengen hoe de verspreiding van het virus zich doorzet om de volgende fases te bepalen. Het gebruik ervan zal volledig op vrijwillige basis en anoniem zijn. Niemand wordt met naam en toenaam opgenomen in een database.

Waarschuwing

Gebruikers van de app krijgen een waarschuwing als de kans groot is dat ze besmet zijn met Covid-19. Dat moet hen ertoe aanzetten om zich te laten controleren door een dokter. Sinds begin maart zijn er al meer dan 22.000 Fransen overleden aan het virus.

Ook in België zijn er al pogingen ondernomen om zo’n app op de markt te brengen, maar voorlopig komt er weinig van in huis. Minister Philippe De Backer (Open Vld) kondigde zelfs al aan dat hij een corona-app niet nodig vindt. Integendeel, de overheid gaat 2.000 speurders aannemen die mensen zullen opbellen die mogelijk besmet zijn met het virus. Dat lijkt dus minder privacyvriendelijk te zijn dan een anonieme app.

Die mensen moeten dan zelf een afspraak maken met hun dokter om een test te ondergaan. Alle gegevens worden bijgehouden in een database. De speurders gaan van start vanaf 4 mei, wanneer de eerste fase van het post-lockdowntijdperk ingaat.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.