In Egypte kan het: activiste veroordeeld tot 18 maanden cel voor ‘fake news’

Een Egyptische rechtbank heeft mensenrechtenactiviste Sanaa Seif veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, wegens het verspreiden van vals nieuws en het beledigen van een politieagent.

Sanaa Seif werd in juni vorig jaar gearresteerd en door aanklagers beschuldigd van het ‘uitzenden van fake news en geruchten’ over de gezondheidscrisis in het land en de verspreiding van het coronavirus in gevangenissen.

Ze werd ook veroordeeld voor het beledigen van een politieagent op Facebook volgens haar advocaat Hesham Ramada. Hij zei dat ze in beroep zou gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Caïro bij een hogere rechtbank.

Seif, die sinds haar arrestatie in hechtenis zit, ontkent de beschuldigingen.

‘Karikatuur van gerechtigheid’

Amnesty International veroordeelde de ‘valse aanklachten’ tegen Seif en noemde de uitspraak van de Egyptische rechter een ‘karikatuur van gerechtigheid’.

‘Het vonnis van vandaag is de zoveelste verpletterende klap voor het recht op vrijheid van meningsuiting in Egypte. De Egyptische autoriteiten hebben eens te meer laten zien dat ze kritiek op hun erbarmelijke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten onverbiddelijk willen bestraffen’, aldus Amna Guellali, adjunct-directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in een verklaring.

Familie van activisten

De veroordeling van Seif leidde tot boze reacties op sociale media, waarbij activisten en aanhangers opriepen tot haar vrijlating met de hashtag #FreeSanaa.

De familie Seif is niet onbekend in Egypte. Sanaa Seif is de dochter van de overleden mensenrechtenadvocaat Ahmed Seif al-Islam en de hoogleraar en oud-activiste Laila Soueif van de Universiteit van Caïro. Haar broer is Alaa Abdel Fattah, een invloedrijke blogger en activist die sinds september 2019 in de gevangenis zit.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20