In alle stilte werd ook Toblerone ‘halal’

Het iconische Zwitserse chocolademerk Toblerone is eerder dit jaar ‘halal’ geworden. Dat meldt de krant SonntagsBlick.

Toblerone is eigendom van het  voedingsconcern Mondelez. Volgens het bedrijf wordt Toblerone al sinds april 2018 geproduceerd in overeenstemming met de islamitische wetten. Dat betekent niet dat het recept is gewijzigd, wel dat de ingrediënten en de productiemethode in de fabriek nabij het Zwitserse Bern werden aangepast.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf wordt het productieproces nu regelmatig gecontroleerd door imams en moet elke contact met varkensvlees of alcohol worden vermeden. Alcohol wordt soms gebruikt om messen en ander materiaal te reinigen.

Halal en haram

Mondelez is zeker niet de enige die zijn producten ‘halal’ maakt. Halal is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is haram. Dat geldt zowel voor handelingen als producten.

Zo voerde de bekende Belgische chocolatier Godiva vorig jaar nog zijn likeurpralines af en bezit de groep Nestlé wereldwijd meer dan 150 fabrieken die enkel ‘halal’-producten maken.

Hoe legt een minderheid zijn wil op aan een meerderheid?

De ontwikkeling van halal-producten, die beantwoorden aan de islamitische wetgeving, is de voorbije jaren een prioriteit geworden. Dat geldt vooral voor voeding en fastfood-restaurants. Minderheden blijken hun vereisten te kunnen opleggen aan de meerderheid, op voorwaarde dat hun eisen niet te kostelijk zijn. Zo zullen niet-vegetariërs makkelijk een vegetarische maaltijd nuttigen, maar niet omgekeerd. 

Een goed voorbeeld in ons land is dat van de bekende ‘Sirop de Liège’ of ‘Luikse Stroop’.

Het bedrijf Siroperie Meurens, producent van Luikse stroop, werd in 2015 met een golf van haatcommentaren geconfronteerd nadat bekend was gemaakt dat de onderneming een halalcertificaat had ontvangen. Het certificaat was voor Meurens echter nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een order van een Britse klant die de Luikse stroop ook naar Maleisië wil exporteren. De Luikse stroop voldeed echter van nature al aan de halal-vereisten, zodat het recept niet diende aangepast te worden om het certificaat te verkrijgen.

De dominantie van automatische wagens in de VS

Op dezelfde manier wordt de dominantie van wagens met een automatische transmissie in de VS uitgelegd. Dat gebeurde niet omdat iemand liever met een automatische transmissie reed dan met een manuele, maar omdat iemand die met een manuele transmissie uit de voeten kan ook met een wagen die over een automatische transmissie beschikt kan rijden. Omgekeerd is dat niet het geval.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20