In 5 stappen starten op de beurs

Wat is het moeilijkste wanneer je een nieuwe sport wil gaan beoefenen of iets wil bijleren over een onderwerp waar je nog niets van af weet? Juist. Van start gaan is de moeilijkste stap. Dat is ook zo met beleggen op de beurs.

Toch is het van groot belang dat je een deel van je zuurverdiende centen belegt. Zo laat je jouw vermogen voor je groeien of zorg je er op zijn minst voor dat de waarde van je centen niet daalt. We stomen je graag klaar om je eerste stappen op de beurs te zetten. Een goed voorbereide belegger is er meer dan twee waard!

1. Kies je partner in crime

Wanneer je wil beleggen op de beurs, heb je nood aan een kwaliteitsvolle en betrouwbare tussenpersoon. Je kan ervoor kiezen om op de beurs te beleggen via je vertrouwde bank of via een online beleggingsplatform. Met een online beleggingsplatform heb je doorgaans meer mogelijkheden en beleg je aan lagere kosten.

In de keuze voor je online beleggingsplatform moet je zelf afwegen wat je het belangrijkste vindt. Wil je graag een handige, mobiele app zodat je overal je portefeuille kan opvolgen?  Zijn uitgebreide beursinformatie, gratis aandelennieuws en aandelentips voor jou belangrijk? Ben je op zoek naar een broker die je ook nog wat kan bijleren over de beurs?

Ontdek er alles over in het Bolero e-book “Hoe een online broker kiezen”.

2. Weet waar je informatie kan verzamelen

De beurs is voortdurend in beweging, dat hebben we zeker het voorbije jaar gemerkt. Daarom is een geïnformeerd belegger er meer dan twee waard. Als belegger maak je best je huiswerk, maar dat hoeft niet altijd een massa tijd te kosten. In grote lijnen het economische nieuws volgen of de trends en aandelen in de gaten houden die je interesseren, is vaak al voldoende. Abonneer je op de nieuwsbrief van een financiële website of van je online broker om de vinger aan de pols te houden.

3. Spreiden is de boodschap

Spreid voldoende. Het is een gouden regel bij beleggen waar je ongetwijfeld al eens over gehoord hebt.

Kies een eerste bedrag waarmee je op de beurs aan de slag wil gaan en dat je niet op korte termijn nodig hebt. Zorg ervoor dat je met dat bedrag al meteen een paar aandelen kunt kopen. Waarom? Het kan altijd voorvallen dat een aandeel waar je vertrouwen in had, toch iets minder goed presteert dan je oorspronkelijk verwachtte. Er spelen ook externe factoren mee die een bedrijf zelf niet altijd in de hand heeft. Door voldoende aandelen in je portefeuille aan te houden, voorkom je dat de mindere prestatie van één aandeel het mooie rendement van je hele portefeuille teniet doet.  Ook ETF’s of trackers kunnen een makkelijke manier zijn om op de beurs gespreid te beleggen.

4. Kies een beleggingsstrategie die bij je past

Elke belegger is uniek en heeft andere noden en wensen. Als belegger is het daarom belangrijk dat je jezelf goed kent. Je kiest best voor een strategie waar je je comfortabel bij voelt en die je toelaat om je beleggingsdoelstellingen te behalen. De optimale strategie is een beleggingsmethode die zijn succes bewezen heeft in het verleden en die naadloos aansluit bij je wensen en behoeften.

Wil je op regelmatige basis inkomsten uit je beleggingen ontvangen? Dan kan beleggen in dividendaandelen interessant zijn voor jou. Meer geïnteresseerd in waardebeleggen zoals Warren Buffett of in groeiaandelen als Philip Fisher? Ook dat is mogelijk.

5. Begin met beleggen

Al doende leert men. Je kan veel leren van andere beleggers en uitgebreide online beursinfo. Toch zal de praktijk je nog steeds de meest wijze beleggingslessen brengen. Foutjes maken hoort nu eenmaal bij het leerproces.

Je eerste aandeel kopen is altijd een beetje spannend. Het is belangrijk om niet alleen je huiswerk te maken over welk aandeel dat wordt, maar ook best op voorhand al even na te gaan hoe de beurs werkt en welke ordertypes je bijvoorbeeld kunt hanteren. In de Bolero Academy vind je hierover een uitgebreide uitleg.

Nog meer tips & tricks om te starten met zelf beleggen op de beurs? Vraag je gratis Beursintro-gids aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20