Zowel het IMF en de Wereldbank hebben vandaag hun bezorgdheden geuit over de wereldeconomie. Gevreesd wordt dat heel wat landen binnenkort in een recessie zullen terechtkomen. “Heel de situatie doet mij terugdenken aan de jaren 1970”, zei Indermit Gill, hoofdeconoom van de Wereldbank, tegen enkele journalisten.
Door de oorlog in Oekraïne, een Europese energiecrisis en een torenhoge inflatie die talloze landen in haar greep houdt, bevindt de wereldeconomie zich in een precaire situatie. Gill vreest dat die afstevent op een periode van stagflatie – een giftige mengeling van lage groei en hoge inflatie. Hij merkte tijdens een gesprek met enkele journalisten in Washington op dat de Wereldbank de prognoses heeft moeten bijsturen door de oorlog in Oost-Europa en de overloopeffecten.
De jaren 1970
“Zes maanden geleden waren we echt bezorgd over een vertragend herstel en de zeer hoge prijzen van sommige grondstoffen. Nu denk ik dat we ons veel meer zorgen maken over een algemene stagflatie, die roept pijnlijke herinneringen aan het midden van de jaren zeventig en de verloren decennia op”, klonk het.
De hoofdeconoom voegde eraan toe dat de wereld vandaag meer gepolariseerd is, een groeiend aantal middeninkomenslanden in de problemen komt en veel landen met hoge schulden zitten. “De huidige situatie heeft een einde gemaakt aan de gloriedagen van armoedebestrijding wereldwijd. Die periode liep van ongeveer 1990 tot 2021”, besloot hij.
Bezorgdheden IMF
Ook het IMF heeft vandaag bij monde van de woordvoerder Gerry Rice haar bezorgdheden geuit over de richting die de wereldeconomie uitgaat. Hij benadrukte dat neerwaartse risico’s de groeivooruitzichten voor de mondiale economie blijven domineren. Zo gaat het IMF ervan uit dat sommige landen volgend jaar in een recessie zullen terechtkomen. “Maar het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of er een wereldwijde recessie zal komen”, zei hij tegen enkele journalisten.
Het IMF verwacht ook dat de economische groei in het derde kwartaal momentum zal verliezen door de aanhoudend hoge inflatie, problemen met de toeleveringsketen en strengere voorwaarden op de financiële markten. “Wat wij hadden gekenmerkt als een wereldwijde economische vertraging is de afgelopen weken en maanden alleen maar erger geworden”, zei hij.
De internationale financiële instelling heeft in juli de mondiale groeiverwachting voor 2022 verlaagd tot 3,2 procent en voor 2023 tot 2,9 procent. Volgende maand komt het IMF met nieuwe prognoses.
(lb)