Expert Stijn Ilsen: “De Europese ruimtevaart wordt langs alle kanten voorbijgestoken”

Expert Stijn Ilsen: “De Europese ruimtevaart wordt langs alle kanten voorbijgestoken”
(Photo by Alexander Gerst / ESA via Getty Images)

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil in het komende decennium weer zelf raketten ontwikkelen. Ruimtevaartexpert Stijn Ilsen hoopt dat de inhaalbeweging er komt. Het is broodnodig, zo vertelde hij aan Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Stijn Ilsen:


Waarom is dit belangrijk?

Europa zit op dit ogenblik zonder raketten. We worden ingehaald door de Verenigde Staten, Rusland en China. ESA hoopt de politiek te overtuigen om geld te pompen in het ontwikkelen van raketten.
  • Ilsen: “De incentive komt vooral door de gigantische crisis in de Europese raketstatus. We hadden drie raketten. Een Sojoez, dat was een Russische raket die we lanceerden vanuit de Europese basis. Maar we willen niet meer samenwerken met Rusland. Dan hebben we Ariane 5. Dat is altijd het paradepaardje geweest, maar wordt vervangen door Ariane 6. Die heeft zoveel vertraging dat die dit jaar waarschijnlijk niet meer gaat vliegen. En dan hebben we nog een kleinere raket, Vega. Maar tijdens de lancering gaat het fout en dan wordt er een heel onderzoek geopend en wordt dat weer herhaald.”
  • “De baas van ESA wil de politiek even op scherp zetten. We worden langs alle kanten voorbijgestoken. Het is het moment om een stevige versnelling hoger te schakelen en als Europa inderdaad onafhankelijk te worden en eigen nieuwe raketten te ontwikkelen die misschien wel mensen kunnen vervoeren. Die misschien ook herbruikbaar kunnen zijn zodat ze minder gaan kosten.”
  • “SpaceX is er ook in geslaagd om met veel funding van NASA een raket te ontwikkelen die hergebruikt kan worden, waardoor zij nu veel goedkoper zijn. Dat is het model dat ook in Europa zou kunnen worden ingevoerd. Er zijn al een aantal startups binnen Europa die dat zouden kunnen implementeren en die snel kunnen vooruitgaan. Die mogen falen. Dat hoort er een beetje bij. De Europese industrie wordt ondersteund om initieel de sprint te trekken, maar nadien wil ESA op eigen benen overleven”, besluit Ilsen.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.