Ikea ziet winst dalen door uitbouw online verkoop

Hoewel de online verkopen met de helft stijgen, ziet het moederbedrijf van Ikea zijn winst teruglopen tot 2 miljard euro. Oorzaken zijn de uitgaven aan hernieuwbare energie en online activiteiten.

Ondanks een omzetstijging van 5,3 procent tot 39,1 miljard euro, noteert Ingka Group met 2 miljard euro een lager bedrijfsresultaat dan gewoonlijk. Ingka is de holding die met 374 vestigingen in 30 landen de meerderheid van de Ikea-winkels runt. Het vehikel stelt 166.000 mensen tewerk.

Naast Ingka zijn er nog twaalf andere franchisegroepen actief. Zij hebben meestal slechts een klein aantal vestigingen onder hun hoede.

Zelf energie produceren

Ingka noemt het afgelopen jaar ‘een uitdagende tijd voor retail’. De verkoop in zijn fysieke winkels steeg met 0,7 procent, maar online deed de groep het nog veel beter. Er is 50 procent omzet bijgekomen.

De laatste jaren zet Ikea sterk in op digitalisering en e-commerce, maar die trend komt met een prijskaartje. Vorig jaar maakte de groep bekend dat er 7.500 kantoorjobs zouden sneuvelen, omdat de focus online gelegd zou worden.

Nog een grote uitgavenpost is hernieuwbare energie. Sinds 2009 heeft Ikea bijna 2,5 miljard euro besteed aan 534 windturbines en 1.635.00 zonnepanelen. Ingka is daarmee naar eigen zeggen goed op weg om evenveel energie te produceren als het zelf nodig heeft.

EPA
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20