Ikea VK verlaagt fors ziektegeld voor ongevaccineerd personeel dat in verplichte quarantaine zit

Ikea betaalt enkel de wettelijk verplichte hoeveelheid ziektegeld uit aan zijn personeel in het Verenigd Koninkrijk dat in quarantaine zit wegens Covid-19 en niet gevaccineerd is. Dat berichten Britse media.

Britten die zich niet hebben laten inenten tegen het coronavirus, moeten na nauw contact met een positief Covid-geval tien dagen in quarantaine blijven. Sinds afgelopen augustus volstaat een dubbele vaccinatie om niet langer in isolatie te gaan na een nauw contact. Ongevaccineerden moeten dat nog wel doen.

“Gezondheid hoogste prioriteit”

Niet-gevaccineerde Ikea-werknemers die verplicht in zelfisolatie moeten, ontvangen nu slechts 96,35 pond (115,50 euro) per week. Dat bedrag is wettelijke verplicht in het Verenigd Koninkrijk als doorbetaling bij ziekte. Het gemiddelde weekloon in het bedrijf ligt tussen de 404 en 452 pond.

Ikea heeft meer dan 10.000 personeelsleden in het Verenigd Koninkrijk en zei dat “verzachtende omstandigheden” in overweging zouden worden genomen.

“Wij zijn ons ervan bewust dat dit een gevoelig onderwerp is en alle omstandigheden zullen per geval worden bekeken, daarom wordt iedereen die twijfelt of zich zorgen maakt over zijn of haar situatie aangemoedigd om met zijn of haar manager te praten”, aldus een woordvoerder aan de Daily Mail.

“Sinds het begin van de pandemie is de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers onze hoogste prioriteit geweest. Sindsdien werkt Ikea met een apart verzuimaddendum, dat regelmatig wordt herzien in overeenstemming met veranderingen in de overheidsrichtlijnen.”

“Na de uitrol van het vaccin en de wijzigingen in de isolatievereisten van de overheid, is onze aanpak van Covid-gerelateerde afwezigheden vanaf 20 september 2021 geëvolueerd – een aanpak die is ontwikkeld met onze sociale partners en het nationale comité van medewerkers.“

Tekort aan arbeidskrachten

Britse bedrijven krijgen sinds de Omikron-golf te maken met groeiende tekorten aan arbeidskrachten. Werknemers zijn in groten getale afwezig omdat ze in zelfisolatie moeten na besmetting met het coronavirus of wanneer ze in contact kwamen met een besmet persoon.

Premier Boris Johnson zei maandag dat uit de gegevens nog steeds blijkt dat de mensen die het zwaarst door Omikron zijn getroffen, de niet-gevaccineerden zijn.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.