Ikea wil tegen midden dit decennium alleen nog elektrische thuisbestellingen

De thuisbestellingen van de Zweedse meubelketen Ikea zullen tegen het midden van dit decennium nog uitsluitend met elektrische voertuigen worden afgehandeld. Dit initiatief kadert in de bredere strategie van het Zweedse concern om de uitstoot van broeikasgassen de volgende acht jaar drastisch te verminderen. Dat heeft Jesper Brodin, topman van Ikea, gezegd tijdens de conferentie Impact van het persbureau Reuters.

Brodin voegde eraan toe dat Ikea in sommige steden voor de thuisbezorging al volledig op elektrisch transport is overgeschakeld, terwijl elders belangrijke inspanningen werden gedaan om de benodigde infrastructuur uit te bouwen.

Positieve balans

Brodin wees er daarbij wel op dat de maatregelen vaak aan lokale omstandigheden moeten worden aangepast. “In sommige regio’s zullen er daarbij mogelijk een aantal knelpunten opduiken, waardoor grotere inspanningen noodzakelijk zouden blijken om een duurzame thuislevering te kunnen garanderen”, stipte de topman aan.

“Maar in principe zouden klanten van Ikea bij de thuislevering van hun aankopen tegen het midden van dit decennium de garantie moeten hebben op elektrisch transport te kunnen rekenen.”

De stap maakt deel uit van de ambities die Ikea koestert om tegen het einde van dit decennium op het gebied van duurzaamheid een positieve balans voor te kunnen leggen. Dit betekent dat Ikea meer broeikasgassen zou moeten elimineren dan zijn hele waardeketen produceert.

Merkeigenaar Inter Ikea gaf in januari van dit jaar al aan op schema te liggen om die ambities waar te maken. Daarbij werd opgemerkt dat de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide, ondanks nieuwe recordverkopen, 6 procent lager lag dan de niveaus die voor de uitbraak van de coronapandemie waren gemeld.

In september maakte Ikea ook bekend tot het intiatief EV100+ te zijn toegetreden. Dat is een initiatief van de Climate Group om grote bedrijven aan te zetten om in hun wagenparken over te schakelen naar elektrische mobiliteit.

Andere deelnemers aan het initiatief zijn onder meer Unilever, JSW Steel, DPD en Maersk. De aangesloten bedrijven hebben zich geëngageerd om de uitstoot van hun wagenparken tegen het einde van het volgende decennium in de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), China en India tot nul te herleiden.

Deze inzet voor elektrische voertuigen voor de levering van goederen, vormt bij Ikea een onderdeel van een grotere campagne om zijn activiteiten milieuvriendelijker te organiseren. In augustus maakte het concern bekend op meer dan vijfentwintig winkellocaties in de Verenigde Staten snelladers voor elektrische wagens te hebben geplaatst. Een bredere uitrol in de rest van het land is voor volgend jaar voorzien.

Investeringen

De Ingka Group, de eigenaar van de meeste winkels van de groep, kan op het vlak van energie momenteel al een grotere productie dan verbruik melden. Het concern heeft de voorbije dertien jaar ongeveer 3 miljard euro geïnvesteerd in de bouw van projecten voor windenergie en zonnekracht.

Tot het einde van dit decennium is een investering van 6,5 miljard euro voorzien om het gebruik van hernieuwbare energie in de hele toeleveringsketen te vergroten. De groep is eigenaar van 575 windturbines en twintig zonneparken. Op de daken van de winkels en magazijnen van het bedrijf zijn 935.000 zonnepanelen geïnstalleerd.

Brodin zei verder nog dat het bedrijf inspanningen zal doen om de huishoudens bij te springen in hun pogingen om energie te besparen. Daarbij zal volgens de topman een campagne worden gelanceerd waarin Ikea de gezinnen onder meer over producten die het energieverbruik kunnen verminderen – van led-verlichting tot zonnewarmtepompen – zal informeren.

Daarnaast wil het concern ook een aantal goedkope energiebesparende producten in zijn catalogus opnemen.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20