Ierse gezondheidszorg schakelt IT-systeem uit na aanval met ransomware

De Ierse gezondheidszorg moest vrijdag het IT-systeem lamleggen na een aanval met ‘gesofisticeerde ransomware.’

‘Er is een omvangrijke ransomware-aanval op de IT-systemen van de HSE. We hebben uit voorzorg al onze IT-systemen uitgeschakeld om ze tegen deze aanval te beschermen en ons in staat te stellen de situatie samen met onze eigen veiligheidspartners volledig te beoordelen’, liet de Ierse gezondheidsdienst HSE (Health Service Executive) vrijdagvoormiddag via Twitter weten.

De overheidsdienst verschuldigde zich daarbij voor het ongemak dat de patiënten en het publiek hebben ondervonden.

Vaccinatieprogramma niet getroffen

Het Ierse vaccinatieprogramma is niet getroffen en de afspraken gaan gewoon door, maar het registratieportaal is offline gehaald. Het Rotunda Hospital in Dublin, een kraamkliniek, heeft laten weten dat alle afspraken voor thuisbezoek op vrijdag zijn geannuleerd, behalve voor vrouwen die 36 weken of langer zwanger zijn. Het is in die kraamkliniek dat het probleem aan het licht kwam.

Paul Reid, het hoofd van de HSE, zei in een interview met de Ierse publieke omroep RTÉ Radio 1 dat het om een zeer gesofisticeerde aanval met ransomware gaat. ‘Het heeft gevolgen voor al onze nationale en lokale systemen die bij al onze kerndiensten betrokken zijn’, aldus Reid. ‘Toen het probleem afgelopen nacht aan het licht kwam hebben we onmiddellijk ingegrepen. De grootste prioriteit is natuurlijk om dit in te dammen.’

Ransomware

‘We gebruiken binnen de HSE hetzelfde systeem voor patiëntenregistratie. Het lijkt erop dat ze daar zijn binnengekomen’, aldus het hoofd van de HSE. De daders hebben wel nog geen losgeld gevraagd.

Ransomware is malware die een computer en de gegevens die erop staan blokkeert. De crimineel achter de aanval vraagt vervolgens geld aan zijn slachtoffer om de computer opnieuw vrij te geven. Doorgaans vragen ze om ‘het losgeld’ te betalen met cryptomunten.

De afgelopen weken zijn er wereldwijd al verschillende cyberaanvallen geweest op overheidsinstellingen of andere belangrijke bedrijven. In de VS was er onlangs nog de aanval op het oliebedrijf Colonial Pipeline. Eerder deze maand was het Belgisch computernetwerk Belnet het slachtoffer geworden van een ddos-aanval.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20